Волкер: Жодна країна не пришле на Донбас миротворців, поки зберігатиметься нинішня ситуація

 

Жодна країна не пришле своїх миротворців на Донбас, поки Україна не отримає контроль над кордоном з РФ і в регіоні не запанує стійке перемир’я.
Таку думку висловив спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю російській службі DW.

“Коли ми зустрічалися з Владиславом Сурковим перші кілька разів, ми провели низку чудових попередніх обговорень, попередніх дискусій про те, який вигляд повинна мати миротворча місія, як гарантувати безпеку в регіоні, що дозволить реалізувати положення мінських угод. Але після декількох раундів переговорів Росія повернулася до своєї первісної пропозиції звузити миротворчу місію ООН тільки до убезпечення моніторингової місії ОБСЄ. І поки не буде встановлено контроль над російсько-українським кордоном, він залишається незахищеним (війська і техніка вільно його перетинають), поки безпеку в регіоні забезпечують тільки проросійські збройні формування і поки продовжують застосовувати важкі озброєння – це не спрацює.
Жодна країна не буде посилати своїх військових для участі у таких миротворчих операціях. Це призведе до ще більшого розколу”, – сказав Волкер у розмові з Жанною Нємцовою.

“Подивимося, чи буде позиція Росії залишатися незмінною. Не можна сказати, що я налаштований оптимістично”, – додав він.

Також спеціальний представник США констатував, що країни Євросоюзу прагнуть до співпраці з Москвою, незважаючи на агресію РФ проти України.

“Чесно кажучи, я думаю, що багато європейських урядів не хочуть, щоб конфлікт на Донбасі став постійною перешкодою для співпраці з Росією. Вони незадоволені діями Росії, незадоволені вторгненням, запроваджують санкції, але при цьому не хочуть, щоб це (санкції) стало чимось постійним. І тому вони хотіли б, щоб ця проблема зникла”, – зазначив Курт Волкер.

“Ось чому я думаю, що ми повинні витягнути цю проблему зі сміттєвого кошика і повернути на перші шпальти, щоб вирішити її, інакше ми ніколи не досягнемо того, коли наші європейські союзники зможуть вибудувати нормальні відносини з Росією. Ми повинні рішуче взятися за це, і ми повинні створити ситуацію, за якої у Росії виникне бажання припинити конфлікт”, – наголосив спецпредставник США.

За його словами, Росії потрібно ухвалити принципове рішення: припинити конфлікт і встановити мир.

“Наразі Росія, як і раніше, заперечує свою безпосередню участь, наполягаючи, що для стабілізації ситуації на сході України потрібно мати справу з підконтрольними структурами Росії в регіоні. Поки справи саме такі, ситуація не вирішиться”, – заявив Волкер.

“Ми всі сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію, а саме що її керівництво дійде висновку, що окупація територій України більше не в її інтересах”, – підкреслив американський дипломат, який 24-25 січня перебуває в Україні.

Нагадаємо, на 26 січня запланована чергова зустріч Курта Волкера з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.
Перед цим він зустрівся з президентом Петром Порошенком та іншими керівниками України.

Читайте також:
Спецпредставник США Волкер розповів про найімовірніший сценарій подій на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна