Міністр розповів, коли й на скільки збільшать пенсії військовим



 
Після відповідної реформи пенсія військовослужбовців збільшиться на 77%. Процес реформування пенсійного забезпечення проходитиме в три етапи і врахує інтереси учасників бойових дій.

Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю виданню “Цензор” заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він, зокрема, розповів, із чим пов’язана раптова відстрочка набуття чинності постанови Кабміну №704 щодо підвищення грошового забезпечення військово­службовців.

Нагадаємо, цю постанову уряд ухвалив іще 30 серпня 2017 року, обнадіявши військових пенсіонерів.
Але фактично перед самим Новим роком несподівано з’явилася постанова №1052, якою перерахунок пенсій військовослужбовцям перенесено на рік.
Згодом Рева пояснював, що після ухвалення нового закону пенсії і соціальні виплати для військових пенсіонерів будуть збільшуватися, починаючи з 1 січня 2018 року (заднім числом).

За словами Реви, ця відстрочка пов’язана з тим, що силові відомства не встигли вчасно узгодити проект закону про перерахунок пенсій військовослужбовцям.

“Підніміть стенограму засідання уряду – Міністерство фінансів категорично виступало проти. Їх аргументація зводилася до того, що якщо ми ухвалимо цю постанову, то будемо зобов’язані перерахувати пенсію за нормами старого закону. Але у нас просто не буде для цього фінансового ресурсу. На що міністр оборони абсолютно резонно сказав: ну це ж не означає, що ми повинні зупинити реформу. Я тоді підтримав міністра оборони і не шкодую про це. Запропонував компромісне рішення: давайте ми приймемо постанову, яка набуде чинності з 1 січня 2018 року за умови, що ми проведемо повноцінну реформу пенсійного забезпечення для військовослужбовців. (…)
І ось, 3 жовтня приймається закон про пенсійну реформу. Там прописана норма, що до 1 листопада ми повинні до Верховної Ради подати новий законопроект, щоб провести перерахунок пенсій для військовослужбовців”, – зазначив Рева.

Він пояснив, що Мінсоцполітики підготувало такий законопроект і почало погоджувати із силовими відомствами на рівні фахівців. “А вони порахували: якщо введуть 704-ту постанову і пенсії перерахують за нормами старого закону, то їм це буде більш вигідно. Але в тому і полягає проблема старого закону, що виконати його норми протягом 20 років було неможливо, і сьогодні ситуація нітрохи не змінилася. Наша пропозиція базується на тих фінансових можливостях, які є сьогодні в бюджеті Пенсійного фонду. У разі їх реалізації пенсії виростуть на 77%. І головний сенс перерахунку полягає в тому, що кожен рік пенсія буде збільшуватися відповідно до збільшення середньої зарплати по Україні, а не від випадку до випадку.

На запитання, чому все було зроблено в останній момент, міністр соцполітики пояснив, що позаяк до 1 січня консенсусу досягти не вдалося, залишалося тільки два можливі варіанти дій.

“Перший варіант – залишити все як є, і тоді з 1 січня 2018 року набула б чинності постанова № 704. До чого б це призвело? З 2 січня виникла б нова юридична реальність, яку ми пережили в 2005—2006 роках. Тоді ми отримали тисячі позовів, у підсумку пенсії військово­службовцям фактично призначав суд. Нині з огляду на судову реформу, думаю, що суди ще більш пильно ставилися б до цих питань. І це призвело б до тієї ситуації, проти якої заперечував Мінфін у серпні і яку розуміли ми як люди, які відповідають за стан Пенсійного фонду.
Другий варіант: відстрочити запровадження постанови №704 до ухвалення закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Тож у ситуації, що склалася, було погане і дуже погане рішення. Ухвалили погане. Але це не означає, що реформу грошового забезпечення відкладено на далекі часи. Просто переговорний майданчик змінився”, – зазначив Рева.

За прогнозами міністра, проект закону, без якого запровадити нові правила грошового забезпечення виявилося неможливо, має бути внесений на розгляд парламенту вже за кілька тижнів – після узгодження з усіма силовими відомствами й голосування в Кабміні.

Як відбуватиметься перерахунок пенсій військовослужбовцям

Він зауважив, що для військовослужбовців формульний перерахунок — нововведення. Але підрахунки свідчать: розраховані за новим законом пенсії для тих, хто збирається йти на пенсію, будуть вищими, ніж за старим. Найбільше пенсії зростуть у тих, хто брав участь у бойових діях у зоні АТО.

“Перерахунок пенсій військовим пенсіонерам проходитиме в три етапи. На першому перерахунок проводитимуть за тими матеріалами, які є в пенсійній справі, з урахуванням рівня середньої зарплати в Україні — 3264 гривні.
Потім кожен військовослужбовець може взяти довідку про своє забезпечення за будь-який період служби і надати в Пенсійний фонд. Пенсійний фонд вибере два роки з найвищими коефіцієнтами і зробить ще один перерахунок — знову з 1 січня.
І нарешті з 1 грудня відбудеться третій перерахунок — уже за рівнем нової середньої зарплати в Україні — 5266 гривень”, – пояснив Рева.

На скільки зроте пенсія військових після перерахунку

“Наші розрахунки показують, що в середньому пенсія має збільшитися на 2300 гривень. Загальна пенсійна формула, якої ми дотримуємося, така: 3764 гривні помножити на індивідуальний коефіцієнт страхового стажу. 2018 року ми керуватимемося цифрою 5266. 2019-го — 5800. 2020-го — 6300.
Тобто зі збільшенням середньої зарплати зростатиме цей показник, і за рівних для всіх показників у людини збільшується пенсія навіть залежно від року виходу на пенсію”, — підрахував міністр.

Скільки грошей потрібно на пенсійну реформу для військових

“У нас сьогодні 544 тисячі пенсіонерів-силовиків. Якщо порівняти із загальною кількістю пенсіонерів – 11 млн. 700 тисяч – їх не так багато. Для підвищення пенсій усім пенсіонерам (яке ми вже провели) на рік потрібно 60 млрд. грн. А для військових пенсіонерів у 2018 році потрібно 10 млрд. грн., у 2019-му – 17 млрд. грн. Тобто реально ми на військових скеровуємо значно більше грошей, ніж для цивільних. Якщо для цивільних підвищення пройшло в районі 30%, то для військових пенсіонерів (тих, хто вже на пенсії) ми виходимо на підвищення пенсій на 77%“, – повідомив глава Мінсоцполітики.

При цьому він іще раз наголосив, що таке збільшення можливе тільки після ухвалення відповідного закону.

І навів конкретний приклад можливого перерахунку: “Є два майори з однаковою вислугою років. Один вийшов на пенсію в 2012 році, а другий – у 2016-му, вже маючи досвід війни. У першого пенсія – 1747 грн., у другого – 3930 грн. (бо в нього бойові). Після перерахунку попередньо у першого буде 3275 грн., у другого – більше 5 тисяч”.

Яка мета пенсійної реформи для військовослужбовців

“У нас на сьогоднішній день діє закон, який називається «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб». Цей закон був ухвалений 1992 року. В яких умовах? На території України залишилася 700-тисячне угрупування радянських військ і постало питання, що з ним робити. Ситуація була невизначеною, що може статися – показали події навколо Чорноморського флоту. Уявляєте, якби все угрупування раптом вийшло з підпорядкування уряду України і президента, які були б наслідки?

Природно, потрібно було армію скорочувати. І ось одним з елементів, який сприяв швидкому скороченню кількості Збройних сил, був Пенсійний закон для військовослужбовців. Його норми були розраховані на те, щоб людина якомога швидше пішла на пенсію, і за великим рахунком цей закон поставлене завдання виконав. Чисельність армії швидко скорочувалася, тому що служити після 27 років проходження служби сенсу не було. Беремо офіцера. У нього є 4-5 років військового училища, він з 18 років вступив до військового училища плюс 27, скільки виходить? 45! 45 років – вільний! Ось і вся система. Тобто, вся ця система була спрямована на скорочення армії.

І друга річ. Цей закон був прийнятий в умовах інфляції. 1992-й, 1993-й – це були пікові роки для інфляції в Україні. І виникла проблема. У зв’язку з інфляцією грошове забезпечення діючих офіцерів переглядалася практично кожен місяць. Також в цьому законі була прив’язка – як тільки ми підвищуємо посадові оклади або грошове забезпечення діючих військовослужбовців, автоматично перераховуються пенсії військовим пенсіонерам. Причому з тих посад, які вони займали до звільнення зі служби. І цей механізм працював в умовах галопуючої інфляції. Він перестав працювати в 1996-му році – коли ввели гривню, інфляція знизилася з 10 тисяч до 10 відсотків, і з цього моменту норми закону про перерахунок пенсій практично померли. Запитайте у військових, коли в останній раз для них проводили перерахунок пенсій? Тому, до чого привів цей закон? До замороження структури грошового забезпечення військовослужбовців, адже кожен раз уряд розумів: якщо він підвищить їх грошове утримання, автоматом потрібно шукати гроші на підвищення пенсій.

Щоб не підвищувати пенсії військовим пенсіонерам, придумувалися різні схеми. Так, посадовий оклад, доплати за звання, за вислугу років залишалися стабільними, зате додаткові надбавки, які не входять до грошове забезпечення для розрахунку пенсій, збільшувалися з року в рік. А періодично, коли обурювалися військові пенсіонери, їм додавали по 300-500 грн. до пенсії, але повноцінного перерахунку за 22 роки не було. І не тому що була зла воля уряду. Норма закону, яка передбачала автоматичне підвищення пенсій у зв’язку зі збільшенням грошового забезпечення, була мертвою з 1996-го року. Ніяких фінансових ресурсів для її реалізації у держави просто не було ні в 1996-му, ні в 2006-му, ні в 2016-му, повірте мені, і в 2026-му теж не буде.

Ну а сьогодні у нас реформуються Збройні сили, інші силові відомства. Не можна ж із тими посадовими окладами, які у нас є, входити в нове життя. І Міністерство оборони абсолютно правильно розробило 704-ту постанову і винесло на обговорення уряду.

Але сказавши “А”, треба говорити і “Б”. Створюючи нову систему грошового забезпечення військовослужбовців, ми повинні змінити і систему їх пенсійного забезпечення. Як це зробити? Перекласти на страховий принцип.

До речі, впровадження страхового принципу пенсійного забезпечення військовослужбовців почалося з 2007 року, коли нарахування песій передали від силових відомств до Пенсійного фонду України. Потім, у 2011 році, держава почала платити в ПФ Єдиний соціальний внесок за військових. А з травня 2016 року запроваджена повна персоніфікація, тобто в ПФУ проводиться облік внесків по кожному військовослужбовцю. І по суті, нам залишилося зробити останній крок – перейти на формульний розрахунок пенсій і запровадити їх автоматичний перерахунок, що ми й пропонуємо.

Усі принципи страхової пенсії вже реалізовані в рамках зміни 2007 року. Залишилося головне – перейти тепер до страхового нарахування пенсій військовослужбовцям”.

Читайте також:

У Кабміні пояснили, як зміняться зарплати і пенсії військових з 1 січня 2018 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна