Кримський уряд в обхід санкцій поповнив свій автопарк новими іномарками

 

Підконтрольний Росії уряд окупованого Криму оновив свій автопарк, закупивши понад два десятки новеньких іномарок Toyota і Mercedes. А отже, кримським чиновникам вдається успішно обходити санкції, пише “Крим.Реалії“.

Як зазначає видання, контракт про придбання нових автомобілів у лізинг кримські чиновники уклали в останні дні 2017 року – з тим, що вартість новинок буде виплачуватися з бюджету півострова протягом 2018-го.

Тендер на постачання автомобілів у лізинг наприкінці минулого року оголосила дирекція із забезпечення діяльності уряду та його апарату. Згідно з його умовами, закуповували тільки нові автомобілі, вироблені не раніше 2017 року.

На конкурс була подана тільки одна заявка – від сімферопольського ТОВ “Генлізинг”. Із ним був укладений контракт на постачання 21 авто на загальну суму 41,6 мільйона рублів.

Половину вартості було сплачено одразу після укладення контракту, решту 20 із гаком мільйонів виплачуватимуть із бюджету до кінця року.

Toyota Camry

Всього закупили 15 японських автомобілів Toyota Camry R2 Комфорт, 4 Toyota Camry R6 Exclusive і 2 мікроавтобуси Mercedes-Benz Tourist 516 (кількість місць 19+1). Вони устатковні системою виклику екстрених екстрених оперативних служб ЕРА-ГЛОНАСС, бортовим комп’ютером, датчиками дощу та світла тощо.

Як відомо, з 2014 року, після незаконної анексії Криму Росією, проти місцевої влади діють санкції Євросоюзу, США та багатьох інших держав. Але нинішній контракт свідчить, що це й санкційний режим кримським очільникам легко вдається обходити.

Схеми обходу санкцій підконтрольний Кремлю очільник кримського уряду Сергій Аксьонов раніше пропонував іноземним інвесторам, гарантуючи при цьому повну безпеку для їхнього бізнесу на “вільних територіях”. У даному випадку отримати європейські товари чиновникам кримського уряду вдалося завдяки співпраці з “Генлізингом”, пояснюють “Крим.Реалії”.

За інформацією Російської податкової служби, компанія “Генлізинг”, яку очолює бізнесмен Віталій Косенко, була зареєстрована у вересні 2014 року в Сімферополі зі статутним капіталом 35,7 мільйона рублів. На півострові фірма має два офіси – в Сімферополі й Севастополі.

В умовах, коли великі російські лізингові компанії побоюються заходити на кримський ринок, “Генлізинг” є там фактично єдиною помітною фірмою, яка надає повний спектр послуг із довгострокового лізингу транспортних засобів, спецтехніки та обладнання.

Партнером фірми в Криму є група компаній “Автодель” депутата підконтрольного Росії кримського парламенту від “Єдиної Росії”, колишнього члена Партії регіонів Михайла Смолянова. Вона теж забезпечує кримських чиновників іноземними автомобілями і запчастинами.

Фінансовим партнером “Генлізингу” є “Генбанк” – російський банк, що зайшов у 2014 році на півострів і опинився у всіх санкційних списках. Інші банки півострова співпрацювати з “Генлізінгом” відмовилися, розповів кримським ЗМІ сам Косенко.

“Крим.Реаліі” спробували дізнатися у гендиректра, як фірмі, зареєстрованій в санкційній зоні, вдається закуповувати європейські автомобілі та обладнання. Але Віталій Косенко відмовився спілкуватися з кореспондентом видання.

Тим часом автомобілі для уряду Аксьонова – не єдиний приклад поставок цією компанією європейських товарів до Криму. У минулому році вона поставила вироблений у Фінляндії гідравлічний молот для будівництва мосту через Керченську протоку. Планується, що він буде використаний на ділянці споруди залізничної частини майбутнього мосту.

Читайте також:
У грудні до окупованого Криму заходили 26 вантажних суден всупереч забороні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна