Рейтинги, топ-100 і Голова поза політикою. Максим Музика пропонує реформу середовища ветеранів АТО

Максим Музика
офіцер резерву ЗСУ, ветеран АТО, учасник бойових дій, волонтер, доброволець, “кіборг”, у 2015-2016 роках – командир групи спеціального призначення 73-го МЦСО; на виборах до Верховної Ради 2014 року – перший номер списку і член політичної партії ВПО “Україна – єдина країна”, директор ТОВ “Сейлз Майстер”

ВЕТЕРАНСЬКИЙ РУХ (FB)

Преамбула

Всі чудово знають, скільки наплодилося громадських організацій, спілок, союзів, об’єднань. Особливо у ветеранському напрямку.

Більшість із них – імпотентні “пустушки”. Частина використовують для своїх шкурняків різні каламутні діячі. Лише одиниці – більш-менш адекватні й здатні домовлятися.

Зареєструвати простіше простого. А потім бігай по громадських радах, приймальнях, кабінетах, бреши, маніпулюй, погрожуй.

Хотіли громадянське суспільство – отримуйте. Хаос тисяч фейкових громадських організацій здатний потопити будь-яке починання.

Ветеранам необхідно об’єднуватися. Але не під кимось. А самим. Незалежно ні від кого. Фінансувати самим себе, як би важко не було. Незалежність коштує дорого.

А внутрішню ієрархію і структуру вибудовувати на основі єдиного капіталу, який у нас є – репутації.

Що створюємо

Створюємо відкрите горизонтальне об’єднання ветеранів на основі репутації як основного капіталу. Об’єднання може набувати будь-якої зручної юридичної форми.

Основні принципи: репутація, прозорість, вплив.

Основна мета: впливати.

Дохідливо пояснювати органам державної влади що добре, що погано, що можна, що не можна, як треба, як ні.

Ми поза політикою в тому сенсі, що ми не приймаємо політичні замовлення, не є партією і не маємо політичних амбіцій як організація.

Ми самі за себе. Але в той же час ми будемо використовувати всі важелі, щоб чинити тиск на політиків, відстоюючи свої інтереси і принципи.

Як створюємо

– Хто хоче стати учасником організації і відповідає критеріям ветерана (УБД або доброволець із рекомендацією) – реєструється і оплачує початковий внесок: не великий, щоб не відлякати, але й не маленький, щоб організація могла діяти незалежно.
Подальші внески сплачуються щоквартально. Все офіційно і прозоро. За всі витрати чіткий звіт.

– При реєстрації новий член організації вказує десять ветеранів, репутації яких він довіряє.
Зміни в свій особистий список довіри можна вносити один раз на місяць.

– Кожен ветеран, згаданий в цьому списку, отримує один кредит довіри. Якщо згаданий в списку ветеран не є членом організації, то йому буде надіслано запрошення.

Рейтинг ветеранів формується на підставі суми кредитів довіри, отриманих від інших ветеранів – членів організації.

Топ-100 ветеранів з найвищим рівнем довіри щоквартально формують Раду Ста.

Рада Ста обирає Голову відкритим голосуванням, причому кількість голосів кожного члена ради дорівнює його особистому сумарному кредиту довіри.

– Голова обирається або переобирається щоквартально за тією ж процедурою і виконує представницькі функції в організації.

– При вступі на посаду Голова підписує зобов’язання не обиратися депутатом і не обіймати посади у виконавчій владі терміном на 5 років після закінчення своїх повноважень.

– Рада Ста визначає бачення і стратегію розвитку організації, оргструктуру, склад і функції виконавчих органів організації, які повинні включати службу безпеки, комітет з етики, робочі групи за різними напрямами і регіональними ознаками.

* * *

Це коротко і тезисно, щоб поділитися баченням і задати вектор руху. Є багато додаткових слушних ідей, але їх будуть обговорювати учасники.

Якщо згодні більш ніж на 80% – підписуйтеся в коментах. Усі отримають запрошення на установчу зустріч, де можна буде вступити в організацію і почати брати участь.

* * *

Хто не є ветераном, але готовий допомагати, то в першу чергу потрібні юристи, айтішники, дизайнери, журналісти, щоб допомогти цьому народитися.

Пишіть у коментах, чим хочете допомогти.

Читайте також:
АТОвці сподіваються, що уряд влаштує повторний конкурс
на голову Держслужби ветеранів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна