Усе про теракт в Кабулі, де загинуло щонайменше сім українців. ФОТО, ВІДЕО

 

Кількість загиблих громадян України внаслідок теракту в Кабулі, вчиненого 20 січня, зросла до семи осіб.
Про це в коментарі каналу “112 Україна” повідомив надзвичайний і повноважний посол України в Таджикистані й Афганістані Віктор Нікітюк.

“На сьогоднішній день підтверджена загибель семи громадян України. Дані по всіх цих громадянах у нас є”, – зазначив Нікітюк.

Загинули п’ять чоловіків і дві жінки.

“Серед загиблих – четверо співробітників авіакомпанії «Українські крила», до їх числа входять ці дві жінки… Ще двоє співробітників – це працівники української компанії «Урга», що базується в Кропивницькому. Ще один український громадянин працював напряму за контрактом з афганською авіакомпанією Kam Air”, – уточнив дипломат.

За словами посла, “це ті семеро осіб, тіла яких ідентифіковано і щодо яких у нас підтверджена інформація, що вони – загиблі внаслідок цього теракту”.

В коментарі УНІАН директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Сергій Погорельцев повідомив, що вирішується питання надання сприяння українцям, яких було евакуйовано з готелю після відбиття нападу. Частина з них перебувала, а частина ще продовжує перебувати на одній з військових баз союзників у безпечному місці.

“Перебувало на військовій базі 19 осіб. Частина, так мене орієнтували, десь половина, повернулася вже до готелю, а половина – ще залишалася на базі, чи вже збирається повертатися до готелю. Чи всі вони є громадянами України, це з’ясовує консул… Можливо, громадяни інших країн є серед цих 19 осіб, але українці є точно”, – сказав Погорельцев.

Посол Віктор Нікітюк заявив, що врятовані під час теракту українці найближчими днями мають повернутися на Батьківщину.

За його словами, після перебування на базі союзників деякі з потерпілих “повернулися до своїх робочих офісів у Кабулі, а деякі виїхали до готелю для того, щоб забрати свої документи та особисті речі”.

“Найближчими днями, як мене запевнили в авіакомпанії «Українські крила», буде організовано їхнє повернення на батьківщину рейсовими літаками”, – сказав Нікітюк.

Посол зауважив, що сьогодні, 22 січня, до Кабула прибув консул посольства України в Таджикистані і Афганістані.

“Він здійснить усі необхідні консульські дії, після чого тіла загиблих будуть доправлені в Україну. Попередньо планується, що це може бути спецрейс також авіакомпанії «Українські крила»”, – сказав Нікітюк.

Він також зазначив, що консул має дати остаточну відповідь на питання щодо остаточної кількості загиблих громадян України: “Чи їх всього семеро, чи є підстави передбачати, що їх може бути більше”.

ОНОВЛЕНО. У міністерстві внутрішніх справ Афганістану заявляють, що серед загиблих під час нападу на готель “Інтерконтиненталь” у Кабулі – дев’ять громадян України.
Про це сказав в інтерв’ю афганській службі “Радіо Свобода” заступник речника міністерства Нусрат Рагімі.

“Чотирнадцять іноземців загинули, включно з одним киргизьким громадянином, одним грецьким громадянином і дев’ятьма громадянами України. Особи інших ще невідомі. Ми незабаром ідентифікуємо їх”, – сказав він.

Готель “Інтерконтиненталь” у Кабулі під час нападу терористів. Фото REUTERS

Як повідомляла “Новинарня“, 20 січня, близько 21:00, група бойовиків напала на Intercontinental Hotel у Кабулі і влаштувала цілеспрямоване винищення людей, передусім – іноземців, які вечеряли в ресторані.

На момент нападу в готелі відбувалася конференція, організована міністерством зв’язку країни.

“Один із бойовиків крикнув, що вони не вбивають афганців і вимагають сказати, де іноземці. Потім чоловіки вибігли із залу, щоб знайти їх”, – наводить BBC коментар одного з очевидців.
Крім цього, нападники використовували гранати, через що в готелі виникла пожежа.

Спецоперація зі звільнення будівлі від бойовиків, за інформацією АР, тривала близько 13 годин.

У пізніших повідомленнях кількість загиблих зростала. За офіційними даними, загинули щонайменше 18 осіб. Більшість із них (14) іноземці, у тому числі щонайменше сім громадян України, а також громадянин Казахстану, двоє венесуельців та ін.

Імена загиблих українців наразі офіційно не повідомляються. Водночас із соцмереж стало відомо, що загинули зокрема бортпровідниці української авіакомпанії UTair Катерина Пасенчук та Ірина Медичева.

Про це у “Фейсбуці” повідомила колега загиблих Тетяна Іванютіна.

Серед убитих – кілька нападників, яких було ліквідовано.

Вдалося врятувати близько 160 осіб, серед них 41 іноземця.

У міністерстві внутрішніх справ Афганістану заявили, що десять людей дістали поранення, серед них шість співробітників служби безпеки і четверо цивільних.

Більшість із загиблих іноземців були співробітниками афганської авіакомпанії Kam Air.

Відповідальність за теракт взяв на себе радикальний ісламістський рух “Талібан”.

Читайте також:
Воююча Україна збільшить свій контингент в Афганістані

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна