Історія Надії Козлової, яка напідпитку вбила двох нацгвардійців, втратила руку і поїхала на обмін в “ДНР”

 

Громадянка України Надія Козлова у жовтні 2015 року була засуджена Бахмутським районним судом до 14 років позбавлення волі за умисне вбивство двох військовослужбовців Нацгвардії.

Як свідчать матеріали суду, перед підривом гранати в авто бійців НГУ дівчина напідпитку погрожувала боєприпасом без чеки продавчині в кіоску, юнакові на мопеді та іншим сусідам у місті Часів Яр Донецької області.

Громадське ТБ” стверджує, що саме цю жінку влада передала представникам ОРДО на тимчасово окуповані території 21 січня після її помилування президентом.
Зазначається, що вона – уродженка міста Часів Яр. На момент вчинення злочину Козловій було 19 років.

При цьому у вироку суду від 23 жовтня 2015 року (головуюча суддя Тетяна Давидовська) не згадувалося, що вбиті – військовослужбовці.

Відповідно до матеріалів суду, 8 листопада 2014 року приблизно о 6-й годині вечора Надія Козлова побачила гранату Ф-1 на кріслі в будинку свого брата по вулиці Транспортній в місті Часів Яр Артемівського району Донецької області.
Вона її взяла і вийшла з нею на вулицю. Там жінка зупинила неповнолітнього мопедиста.

В суді постраждалий мопедист стверджував, що вона погрожувала йому гранатою, показувала її, підсвічуючи телефоном, і казала, що кільце з неї вже висмикнула. Мопедист пояснював, що і сам побачив, що граната вже без чеки. За його словами, дівчина вимагала спочатку сигарети й пиво і кричала “поляжете тут зі мною”. А коли хлопець відмовився, змусила відвезти її до кіоску в центрі міста.

Біля кіоску Козлова, за словами продавчині, засунула руку з гранатою у вікно, почала вимагати пиво, пояснюючи при цьому, що в неї граната без кільця. Але продавчиня закрила віконце кіоску, коли Козлова відволіклась.

Після цього Козлова пішла до свого знайомого додому. Під будинком вона гукала його, а коли той вийшов на вулицю, за його словами, плакала та зізнавалася йому у почуттях, повідомляючи неодноразово, що якщо він з нею не поговорить, то вона себе підірве гранатою.

Знайомий серйозно ці слова не сприйняв і порадив їй протверезіти.

Поки вони з’ясовували стосунки, біля них зупинився автомобіль. В ньому сиділо двоє чоловіків, які запитували дорогу.

Козлова сказала, що знає, де потрібна їм вулиця, і сіла до них в автомобіль.

Пізніше з’ясувалось, що вони були бійцями Нацгвардії. Що сталось між ними і Козловою, поки вони їхали в автомобілі, не зрозуміло.

Засуджена ж в суді пояснювала цю історію так: нібито попросила цих двох чоловіків підвезти її до найближчого відділку поліції, щоб знешкодити гранату, котра була у неї в руці. Коли саме вона висмикнула кільце гранати, жінка не пам’ятала.

Надія Козлова

Засуджена стверджувала, що в неї втомилась рука і вона випустила гранату, від чого та вибухнула. Сталося це в 0:10 9 вересня 2014 року.
Відтак чоловіки загинули, в Козлової відірвана рука, осколками їй посікло ноги.
Зловмисницю помістили в слідчий ізолятор після надання допомоги в лікарні Бахмута.

Козлова на запитання судді відповідала, що не була п’яною, лише випила в обід кухоль пива. Також вона запевняла, що усвідомлювала, що граната може вибухнути, але стверджувала, що нікого не хотіла вбивати.

Вину свою частково визнала і просила її суворо не карати.

Козлову визнали винною за п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне убивство), ч. 1 ст. 187 (розбій), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України.

Представники сепаратистського угруповання “ДНР” називали Козлову “політв’язнем”, включивши в список на обмін, а сепаратистсьскі ЗМІ описували історію, що трапилась з нею, інакше – так, ніби чоловіки-військові в машині намагались зґвалтувати пасажирку, через що вона висмикнула гранату в одного з них і підірвала. Хоча свідки у суді говорили про те, що гранату в руках Козлова тримала задовго до того, як сіла в авто.
Фото Надії після поранення поширювали численні російські і сепаратистські сайти Донбасу.

Після вироку суду Козлову доправили в одеську колонію. Уже перебуваючи там, вона народила дитину.

Сепаратистські ЗМІ повідомляли, що “Союз військовополонених і ув’язнених Донбасу” звертався до лідера руху “Український вибір”, переговорника від України в ТКГ Віктора Медведчука з проханням внести Козлову до списків на обмін.

Як писала “Новинарня“, раніше Ірина Геращенко анонсувала помилування президентом “громадянки К.”, яка скоїла злочин проти України.
20 січня вона заявляла, що глава держави вже помилував цю особу, що має сприяти подальшому процесу звільнення українців.

Читайте також:
Порошенко зустрівся з главою УПЦ МП з приводу наступного обміну полоненими

Путін і Медведчук обговорили другу “серію” обміну полоненими
між Києвом і ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна