What is his purpose? Експерт – про те, навіщо Цукерберг реформує Facebook

 

 

Віталій Мороз
експерт з онлайн-медіа та цифрової комунікації, керівник програм нових медіа в ГО ” Інтерньюз-Україна”

(FB)

Турбота Цукерберга про користувачів та їхню більшу взаємодію між собою є доволі слабким аргументом аби посунути зі сцени публічні сторінки бізнесу, ЗМІ та non-profits.

З одного боку, “червоне світло” сторінкам означатиме ще більш агресивну політику реклами – частина сторінок швидше всього збільшить бюджети реклами адже колись зробили ставку на FB й не розвивали альтернативні канали. Звісно, адмінам сторінок ФБ варто вчитися ще краще створювати вірусний контент аби з’являтися у newsfeed через розшарення користувачів. Тому великі сторінки з досвідченими адмінами краще почуватимуться аніж невеликі. В цьому сенсі, нова політика Фейсбука – якщо міряти категоріями американської політики – це скоріше політика республіканців, аніж демократів.

З іншого боку, вірити в “ідеалістичні” слова Цукерберга об’єднати людей в всьому світі, про безбар’єрність спілкування та політику відкритості таки наївно.

“We built Facebook to help people stay connected and bring us closer together with the people that matter to us”.

Згоден, що Фейсбук таки дозволяє stay connected з частиною інших користувачів, щось на зразок телефонної книжки – де аби знайти людину серед твоїх френдів, треба спочатку згадати її прізвище та ім’я:).

Стосовно другої тези – bring closer та matter to us – це витвір уяви засновника сервісу.

Люди, які нам справді важливі, завжди в полі нашого зору наперекір Фейсбуку (despite Facebook) – завдяки особистим зустрічам, спільному проведенню часу, а не публікації ідіотіських статусів та фото, що цікаві хіба що автору. З близькими людьми не менш важлива комунікація телефоном чи більш безпечними каналами комунікації ніж ФБ.

Інфляція популярності Фейсбуку призвела до стирання меж між важливим і неважливим – в месенджер вам пишуть близькі люди, але їх меседжі розмиваються під впливом десятків менш важливих чи просто непотрібних меседжів. Згадайте, коли вам востаннє писали о 12-й ночі люди, які не займають якогось значного місця у вашому житті.

Людей, які щось значать для нас, наврядчи варто ставити під ризик “довіряй Фейсбуку”. Це, звісно, краще аніж будь-які російські соцмережі, однак, коли вмієш шукати інформацію про користувачів Фейсбуку – здатен оцінити крихкість приватності цього сервісу.

Зрештою, індикатор “being closer to friends” у Фейсбуці чітко корелюється з частотою оновлень – зникнеш на місяць без публікацій – і друзі в химерній уяві Фейсбуку “розбіглися” – тобто випадають з стрічки. Пиши більше, розказуй детальніше, підживлюй дружбу і хтось таки лайкне твій запис).

Звісно, Фейсбук не є “світовою змовою”, інструментом ЦРУ чи просто бізнесом, який на нас заробляє. Він дає можливості. Але ставте під сумнів те, що говорять навіть такі круті хлопці, як Цукерберг аби спитати себе: what is his purpose?

Читайте також:
Для загального “блага”: Facebook змінює принцип формування стрічки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна