В Україні триває нова юридична “чистка” для обміну полоненими

 

У найближчі години президент Петро Порошенко помилує громадянку К., яка скоїла злочин проти України, задля продовження процесу обміну та звільнення українських заручників.

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко в кулуарах парламенту після погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів ВР.

“У найближчі години, в найближчий час, президент України піде на те, що він помилує одну жінку – громадянку К., яка здійснила достатньо серйозний злочин проти держави Україна. Задля того, щоб так само очікувати, що буде продовжена серйозна робота зі звільнення, в першу чергу, наших військових, які достатньо довго утримуються на окупованих територіях”, – сказала перший віце-спікер.

Читайте також:
Путін і Медведчук обговорили другу “серію” обміну полоненими
між Києвом і ОРДЛО

27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Щоб провести обмін, українській стороні слід було прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора. Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.
Зокрема, 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

У січні УПЦ МП повідомляла про новий можливий обмін “10 на 10”, а апарат українського омбудсмана – “70 на 20”.
Щоб таке звільнення заручників відбулося, потрібна нова юридична і процесуальна “чистка” щодо ув’язнених сепаратистів.

СБУ заявляла, що в ОРДЛО перебувають ще 103 незаконно ув’язнені українці.

15 січня СБ України також повідомила про судові вироки, винесені місцевими судами поплічникам “ДНР”.

На 18 січня в Мінську запланована зустріч в рамках ТКГ для узгодження списків на обмін утримуваними особами.

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна