У 2017 році в Раді зареєстрували майже 2400 законопроектів, прийняли – лише 162, – КВУ

 

56 народних депутатів пропустили понад 90% голосувань у 2017 році. Такі дані оприлюднив Комітет виборців України, який проаналізував роботу Верховної Ради за рік

За даними КВУ, лідер “Опозиційного блоку” Юрій Бойко відвідав 99% засідань, проте взяв участь лише у 3% голосувань; Юлія Тимошенко – 69% та 21% відповідно.

Такі дані представив аналітик ВГО «Комітет виборців України» Денис Рибачок під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 15 січня.

Зазначається, що у 2017 році народні обранці зареєстрували 2367 законопроектів – менше, ніж у 2015 році (4279 законопроектів) і 2016 році (3226).

Незважаючи на таку кількість зареєстрованих проектів законів, лише 162 з них стали законами.

«Реєстрація надмірної кількості законопроектів становить серйозні перешкоди та труднощі для роботи українського парламенту. Це зайве навантаження на роботу парламентських комітетів, профільних міністерств та на роботу науково-експертного управління», – зазначив голова ГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель.

Водночас аналітики КВУ відзначають позитивну тенденцію співпраці Верховної Ради з Кабінетом Міністрів. Так, уряд відкликав з парламенту 50 неактуальних законопроектів, констатував Кошель.

Із загальної кількості поданих законопроектів 2129 – ініційовані народними депутатами, 43 – президентом України, 195 – Кабінетом Міністрів.

Зі 162 прийнятих законів 92 – ініційовані народними обранцями, 48 – Кабміном, 22 – Президентом України.

Фракція «Блок Петра Порошенка» зареєструвала 68 проектів законопроектів, «Народний фронт» – 62, «Самопоміч» – 30.

Народні депутати «Опозиційного блоку» є авторами 10 із 162 прийнятих законів і є серед авторів кожного десятого прийнятого закону.

«Ці цифри дещо руйнують тезу окремих лідерів “Опозиційного блоку”, зокрема, пана Рабіновича та пана Добкіна, які пояснюють свою пасивність у сесійній залі тим, що парламент блокує та не розглядає законопроекти, авторами яких є представники “Опозиційного блоку”», – наголосив голова КВУ.

Основна рекомендація аналітиків – якнайшвидша повноцінна реформа Верховної Ради. Зокрема, варто виділити один окремий сесійний тиждень для напрацювання законопроектів, які стосуються внутрішньопарламентської реформи.

«Потрібно, щоб перевага надавалася не піар-законопроектам, не передвиборним законопроектам, не законопроектам із гарними назвами та гаслами, а законопроектам, які необхідні для того, щоб завершити реформування та створення законодавчої бази по різних секторах», – підсумував Олексій Кошель.

Читайте також:
У жовтні нардепи встановили антирекорд відвідуваності Ради

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна