СБУ заблокувала поширення шпигунської програми для мобільних телефонів

 

Співробітники СБУ спільно з прокуратурою заблокували розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке призначалося для віддаленого негласного отримання інформації з мобільних терміналів.

Про це повідомив прес-центр СБУ на своїй сторінці у “Фейсбуці” 15 січня.

“Оперативники СБ України встановили, що група зловмисників з різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв. Свої «послуги» вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси. Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до «сервісу». Йому надходило посилання, яке він мав фізично «закачати» на телефон потрібної йому особи”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону, не виявляла ознак активності під час роботи та діяла приховано від власника.

“Можливості хакерського забезпечення дозволяли перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, фіксувати місцезнаходження абонента, «знімати» спілкування через популярні месенджери та електронну пошту, надавали доступ до фото- і відеофайлів, що зберігаються на мобільному пристрої. Усі отримані дані зберігалися для клієнта в «особистому кабінеті» на веб-ресурсах зловмисників. Для постійного користування «сервісом» замовник повинен здійснити оплату на необхідний йому термін через електронні платіжні системи”, – повідомили в спецслужбі.

Співробітники Управління СБУ у Харківській області провели низку обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників групи, під час яких вилучили докази їх протиправної діяльності.

За висновками фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації.

Кримінальне провадження здійснюється за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про оголошення фігурантам справи підозри в скоєнні злочинів. Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Варто зазначити, що 12 січня IT-компанія Lucky Labs заявляє про обшуки в одному із своїх офісів в Києві, які проводила СБУ.

Читайте також:
Джерела в ЦРУ: вірусом Petya Україну підривали
російські військові хакери з ГУ ГШ Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна