Глава МЗС Росії вважає, що перегляд Великого договору з Україною неактуальний

 

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Росія продовжує “поважати” територіальну цілісність України після анексії Криму, і питання перегляду “Великого договору” про дружбі неактуальне.

Як передає УНІАН, про це Лавров сказав на прес-конференції в Москві 15 січня, відповідаючи на запитання, чи Росія пролонгуватиме “Великий договір” між Україною і РФ, яким Москва гарантує територіальну цілісність України, в тому числі Крим у складі Української держави.

“Наш депутат [Держдуми] Костянтин Затулін цю тему порушив і звернув увагу, що одна з ключових статей цього договору про взаємну повагу територіальної цілісності Росії й України сьогодні виглядає неактуально, враховуючи, що в Криму відбулося вільне волевиявлення кримчан, у результаті якого вони стали незалежними і добровільно приєдналися до РФ.
Для мене це питання далеко неактуальне. Так, міжнародно-правові документи важливі, але це справа юристів. Політично я вважаю, що ми продовжуємо поважати територіальну цілісність України в тих кордонах, які склалися після референдуму в Криму, возз’єднання Криму з РФ”, – заявив Лавров.

Як відомо, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією і Україною – угода між Російською Федерацією і Україною, в якій закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності чинних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.
Копітка робота над цим документом велася в часи президентів Кучми і Єльцина. Верховна Рада України ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума РФ – 25 грудня 1998 року.

Читайте також:
Клімкін зустрівся віч-на-віч з Лавровим вперше з початку війни

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна