На Банковій пояснили, чому оприлюднені грузинами “зобов’язання” Порошенка перед ФСБ – фейк

 

Грузинський телеканал “Руставі-2” оприлюднив копії звернення президента Петра Порошенка до ФСБ Росії, датовані лютим 2007 року, де він обіцяє не діяти проти інтересів РФ під час поїздок до цієї країни.
Про це повідомив професор Державного університету Ілії в Грузії Олег Панфілов у своєму блозі.

Цей матеріал ввечері 13 січня передрукував сайт “Українська правда”. Його одразу поширив у соцмережі колишній заступник редактора “УП”, народний депутат Сергій Лещенко, який додав, що “за кадром лишився факт, що Петро Порошенко заручився підтримкою УПЦ Московського патріархату для зняття з себе статусу нев’їзного до Росії”.

Водночас в адміністрації президента України назвали ці матеріали підробкою, виявивши невідповідність тексту реальним фактам.

“Грузинський телеканал “Руставі-2″ зробив Петру Порошенко новорічний подарунок – опублікував факсиміле його заяви і зобов’язання в ФСБ РФ, датовані 2007 роком, в яких він давав зобов’язання не займатися антиросійською діяльністю”, – зазначив Олег Панфілов, який свого часу емігрував до Грузії з РФ.

На копіях однієї зі заяв видно дату – 3 лютого 2007 року – день, коли народного депутата від фракції “Наша Україна” Петра Порошенка не пустили на територію Росії.

Цей документ називається “Зобов’язання”.

“Я, громадянин України Порошенко Петро Олексійович 26.09.1965 р.н., в період перебування на території Російської Федерації зобов’язуюсь дотримуватися російського законодавства, не брати участь в діяльності, спрямованій проти інтересів РФ”, – зазначено в оприлюдненому документі під назвою “Заява”.

В іншій заяві, на ім’я директора ФСБ, Порошенко стверджує, що недопуск його на територію Росіїх є необ’єктивним, “так як до антиросійської кампанії президента Ющенка я не маю жодного стосунку. Є одним із засновників Партії регіонів”.

Також у заяві пояснюється, що Порошенко “в інтересах Росії” займається залученням інвестиції на заводи “Рошен” у Липецькій області та “Богдан” – у Нижньогородській, створює робочі місця для росіян, платить податки, регулярно відвідує Санкт-Петербург, де проживають батьки дружини йог старшого сина Олексія.

Уже в ніч на 14 січня адміністрація президента України видала заяву, в якій сказано, що сюжет грузинського телеканалу “Руставі 2” є “підробкою і фейком, виготовленим і закинутим спецслубою Росії”.

“Оприлюднені так звані «документи» від імені Петра Порошенка є низькопробною підробкою та фейком, виготовленим і закинутим телекомпанії «Руставі-2» спецслужбою Росії”, – йдеться в заяві Банкової.

“Найкрасномовніше про провал ФСБ свідчить факт, який легко перевірити. Олексій Порошенко одружився у Києві [з росіянкою Юлією Аліхановою – “Н”] у вересні 2013 року, тому у старшого сина Петра Порошенка у 2007 році не було дружини”, – заявили в АП.

Прес-служба адміністрації президента звернулася до ЗМІ з проханням не поширювати “фейкову інформацію, що носить явно замовний з боку країни-агресора характер”.

“А з боку медіа, які поширили неперевірену інформацію, зокрема «Українська правда» і Newsone, розраховуємо на публічне вибачення”, – підсумували на Банковій.

Як відомо, 3 лютого 2007 року нардепа від блоку “Наша Україна” Петра Порошенка дійсно не впустили на територію Росії, коли він прибув в аеропорт Санкт-Петербурга “Пулково”.
6 лютого стало відомо про те, що Порошенку заборонено в’їзд на територію Російської Федерації.

Телеканал “Руставі-2” є приватним телеканалом та одним із найпопулярніших ЗМІ у Грузії. Він відомий своєю прихильністю до Михеїла Саакашвілі – підтримував його, коли той був президентом Грузії, підтримує і зараз, а також критично налаштований до чинної грузинської влади.
Лідер українського “Руху нових сил” Саакашвілі зараз є одним з активних діячів української опозиції, вимагає імпічменту президента Порошенка.
Улітку 2017 року Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі.

Читайте також:
Банкова показала лист Саакашвілі Порошенку про “багато помилок”.
Той прокоментував

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна