Розпач і гнів, але не в той бік: ОРДЛО залишилось без останнього українського мобільного оператора

 

Самопроголошені “ДНР” та “ЛНР” з 11 січня залишаються фактично без мобільного зв’язку, після того як в окупованих районах Донбасу зник сигнал єдиного українського оператора, який ще там залишався – “Vodafone-Україна” (колишній “МТС”).

Місцеві оператори стільникового зв’язку – сепаратистські “Фенікс” та “Лугаком”, створені на базі “віджатих” “Київстару” і Life – діють тільки на території ОРДЛО, тобто в решту регіонів України зателефонувати з їхніх номерів неможливо.

А коли позбавлені можливості подзвонити мешканці так званих “республік” кинулися купувати сім-карти цих операторів, “ліг” і “Феніксмережа не витримала різкого збільшення кількості абонентів.

Хоча, швидше за все, саме в інтересах місцевих операторів “Л/ДНР” і відбулося відключення останнього українського оператора – таке припущення висловив і донецький (нині мешкає в Києві) журналіст Денис Казанський.

“До цього йшло давно, чутки, що скоро відключать, ходили ще з літа, і ось тепер це сталося. Ватажки «ДНР», зрозуміло, звинувачують у всьому українську сторону й українського оператора, але ініціатива щодо вигнання МТС із Донецька належить саме їм – це у своєму пості підтвердив і польовий командир Ходаковський”, – пише переселенець з Донеччини Казанський у “Фесбуці”.

На його думку, таким чином бойовики та їхні куратори з Росії продовжують політику відчуження захоплених територій від України.

“Тепер безправне населення змусять користуватися паленим «Феніксом», з якого можна зателефонувати тільки на інший такий же палений луганський оператор «Лугаком». Навіщо втрачати таку годівницю і віддавати гроші якомусь МТСу, якщо можна самим заробляти на своїх кріпаків?” – наголошує Казанський.

Він нагадує, що купити сім-карту “Фенікса” можна тільки за паспортом.

“Так що кільце тотального контролю навколо жителів ОРДЛО продовжує звужуватися. Ну нічого, зате республіка народна”, – додає журналіст.

Крім того, в розмовах із “Новинарнею” мешканці ОРДЛО зазначають, що розмови через “Лугаком” і “Фенікс” вочевидь прослуховуються спецслужбами “ДНР/ДНР” і РФ, тоді як український “Водафон” залишався для них фактично недосяжним.

Як пояснюють у компанії “Vodafone-Україна”, їхній зв’язок в ОРДЛО зник через пошкодження кабелю.

У коментарі агенції “Інтерфакс-Україна” прес-служба “Vodafone-Україна” відзначила, що в компанії володіють лише інформацією про пошкодження волоконно-оптичної лінії зв’язку в зоні АТО. Про конкретне місце, як випливає з цієї відповіді, не йдеться.

“Підрядники з’ясовують можливість фізичного доступу до місця пошкодження для проведення ремонтних робіт. Якщо пошкодження – на непідконтрольній території, доступу туди у нас узагалі немає“, – наголосили в прес-службі оператора.

У компанії додали, що на даний час більше третини обладнання Vodafone на непідконтрольній Україні території перебуває в неробочому стані.

Тим часом у “ДНР” у відключенні мобільного зв’язку Vodafone очікувано звинуватили українську сторону.

ЗСУ перерізали кабель «МТС-Україна», який іде в бік Оленівки”, – заявив так званий “міністр зв’язку” “ДНР” Віктор Яценко.

Згодом він, а також інші представники керівництва “ДНР” закликали ОБСЄ посприяти у відновленні обірваної лінії.

Версію про умисне пошкодження Збройними силами України кабелю під окупованою Оленівкою, що на північ від Докучаєвська, підхопили й прибічники сепаратистів у коментарях в соцмережах.

Черга в офіс “Фенікса” – місцевого оператора зв’язку в “ДНР”

А поки мобільного зв’язку із зовнішнім світом на окупованих територіях немає, тамтешні мешканці в соцмережах скаржаться на погану роботу “Фенікса” та “Лугакому”, до послуг яких багато кому довелося вимушено вдатися.

І розповідають про величезні черги в офіси цих внутрішніх операторів.

А ще – діляться версіями як про те, чи повернеться “Водафон” у самопроголошені “республіки” і наскільки це вигідно Києву для “розхитування” ситуації в ОРДЛО:

Що стосується вимушених переселенців з окупованих територій, які нині мешкають в інших регіонах України, то багато з них перебувають у розпачі – адже вже кілька днів не можуть зв’язатися з батьками чи іншими родичами, які залишилися в ОРДЛО.

Інтернет там є далеко не в усіх, а з “Фенікса” та “Лугакому” подзвонити на номери українських мобільних операторів неможливо.

Донедавна єдиним українським оператором мобільного зв’язку, який надавав послуги на тимчасово непідконтрольних територіях, залишався саме “Vodafone-Україна”.
“Лайф” (нині lifecell) та “Київстар” припинили працювати в ОРДЛО ще у 2014 році. Саме завдяки “віджатим” у них вишкам і утворилися місцеві оператори “ДНР” та “ЛНР”.

Як писала “Новинарня“, перед Новим роком у Vodafone офіційно повідомили, що всіх абонентів, які мешкають на тимчасово окупованій території Донбасу, з 9 січня 2018-го буде автоматично переводено на тариф “Смартфон стандартний” – вартістю 3 гривні на день.
Тоді в кол-центрі компанії пояснили, що в оператора не має можливості обслуговувати і ремонтувати обладнання, розташоване на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Читайте також:

Vodafone “приєднав” Авдіївку й Торецьк до “ДНР”, назвавши ОРДЛО “не Україною”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна