У Чехії стартували вибори президента. Фаворит – старий проросійський Земан

 

У Чехії 12 січня стартував перший тур виборів президента країни.

Голосування триватиме два дні. У п’ятницю виборчі дільниці працюватимуть з 14:00 до 22:00, а в суботу проголосувати можна буде з 8:00 до 14:00.

Очікується, що попередні підсумки будуть оприлюднені у суботу ввечері.

На посаду президента претендують дев’ять кандидатів, а основна боротьба розгортається між нинішнім президентом Мілошем Земаном, який очолив ЧР 2013 року, та колишнім президентом академії наук Чехії Їржі Драгошем.

Незалежний 68-річний Драгош представляє ліберальний проєвропейський курс, однак загалом чеські ліберали не спромоглися виставити проти Земана потужного єдиного кандидата.
При цьому 73-річний лівоцентрист Земан, висуванець Партії громадянських прав “Земанівці”, є євроскептиком, виступає за зняття санкцій з Росії, визнає окупований Крим російським та закликає ЄС визнати законним новий статус півострова.

За останніми соцопитуваннями, Земан у першому турі може набрати 42-45% голосів виборців, Драгоша підтримують близько 27% виборців.

Якщо жоден не набере понад 50% голосів, за два тижні відбудеться другий тур, у якому візьмуть участь два кандидати з найбільшою кількістю голосів.

За Земана, як пише “Німецька хвиля“, “голосують переважно ті, хто живе в сільській місцевості, любителі міцного алкоголю і міцних цигарок – саме серед них знаходять підтримку ксенофобські та реакційні висловлювання чинного президента”.

“Його пропозиції скасувати санкції ЄС проти Росії і розширити чеське виробництво за рахунок китайських інвестицій викликали подив у більшості європейських столиць. Риторика Мілоша Земана вплинула на міжнародний імідж Чеської Республіки, завдяки чому країна – поряд з Польщею та Угорщиною – посіла місце в списку порушників спокою, хоча чеський уряд займає набагато більш ліберальну позицію.
Погляди наступного президента будуть грати вкрай важливу роль у визначенні характеру відносин між Прагою і Брюсселем на тлі запланованого зближення Чехії з ЄС”, – зазначає DW.

Читайте також:
Президент Чехії Земан пропонує заплатити Україні за втрату Криму,
бо буде європейська війна

Вибори в Чехії: популісти виграли, але Європа не програла. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна