Ініціатива Путіна з повернення захоплених кораблів ВМСУ може бути брудною грою, – Воронченко

 

Командувач Військово-Морських сил ЗС України Ігор Воронченко заявив, що заява президента РФ Путіна про готовність передати військову техніку з анексованого Криму потребує ретельного вивчення, оскільки за нею може критися “брудна кремлівська гра”.
Про це віце-адмірал Воронченко заявив в ефірі телеканалу “112 Україна”.

На запитання, яким чином Україна реагуватиме на заяву Путіна про готовність РФ передати Україні захоплені військові кораблі й авіатехніку з Криму, він відповів, що “рішення буде прийматись на рівні вищого політичного керівництва держави”.

“Я побоюсь сказати, але це потребує дуже ретельного вивчення, щоб ми не залишились розмінною картою в якійсь брудній кремлівській грі”, – додав Воронченко.

При цьому командувач ВМС ЗСУ заперечив слова президента РФ про те, що українська військова техніка в Криму на час анексії була в “жалюгідному стані”.

“На період анексії Криму з восьми бойових кораблів був не на ходу тільки один ВДК (великий десантний корабель) «Ольшанський», там була потреба в ремонті головних двигунів. Корвети «Тернопіль», «Придніпров’я», «Хмельницький» на ходу, корабель управління «Славутич» на ходу, два тральщики «Черкаси» та «Чернігів» на ходу, [протичовновий корвет] «Луцьк» був в ремонті, але був практично відремонтований. Підводний човен був на 70% відремонтований, залишилась тільки заміна клапанів”, – розповів Воронченко.

“Те, що кажуть, що був хлам – це не відповідає дійсності”, – наголосив він.

“По берегових частинах – там залишилось техніки на два батальйони БМП, вони всі були практично готові, та два батальйони БТРів, відсотків 15-20% БТРів підлягало ремонту. Також сім дивізіонів артилерії готові були, та чотири мінометних батареї були теж готові”, – зауважив командувач.

Крім того, за його словами, авіаційна техніка, яка лишалась в Криму і яка могла піднятися в повітря, була піднята і до сьогоднішнього дня виконує завдання на території материкової України.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 січня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі і авіатехніку з окупованого Криму.
За його словами, йдеться про десятки кораблів і бойових літаків.

Як відомо, після анексії Криму в 2014 році Росія почала передавати Україні захоплену техніку, однак після вторгнення РФ на Донбас така передача була припинена.
Було передано 389 одиниць бронетехніки, зокрема вісім вертольотів і три бойових кораблі. 5 липня в МЗС РФ заявили, що РФ припинила передачу Україні озброєнь і техніки з Криму до “повного припинення українськими силовиками бойових дій”.

На сьогодні в Криму залишилося 17 кораблів, катерів і суден ЗСУ, зокрема й 11 бойових кораблів, серед яких великий десантний корабель “Костянтин Ольшанський”, корабель управління “Славутич”, протичовнові корвети “Тернопіль” і “Луцьк”, морські тральщики “Черкаси” і “Чернігів”, великий підводний човен “Запоріжжя”, рятувальний буксир “Кременець” та інші.

Читайте також:
Почалися зйомки художнього фільму “Черкаси”
– про героїчний опір окупантам тральщика ВМСУ в бухті Донузлав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна