Візит глави МЗС Румунії: знову про мову освіти, другі паспорти українцям і нові пункти пропуску

 

 

Румунська влада наполягає на тому, що мовна стаття українського закону “Про освіту” має негативний вплив на національні меншини, які проживають в Україні.
Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану на спільній прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним у Чернівцях 11 січня.

За словами Мелешкану, Румунія вважає необхідним проведення консультацій із представниками місцевих громад щодо процесів, які стосуються їхніх прав.

“Румунська сторона вважає за необхідне, щоб усі ті пропозиції, які лунали з боку Румунії, знайшли своє відображення в додаткових документах, які могли б бути введені в українське законодавство”, – додав він.

При цьому Теодор Мелешкану не бачить проблеми у тому, що його країна видає паспорти громадянам України, попри існуючу заборону на це в українському громадянстві.

“Що стосується подвійного громадянства, не існує жодних норм міжнародного права або певних практик, які не дозволяли б чи забороняли подвійне громадянство. Це право кожної держави – надавати просте єдине чи подвійне громадянство”, – сказав Мелешкану, якого цитує “Укрінформ.”

Він відмовився назвати кількість уже виданих громадянам України румунських паспортів, пославшись на норму румунського законодавства, яке забезпечує міжнародне право на захист особистих даних.

Натомість глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що шляхом видачі паспортів не досягнути євроінтеграції румунської громади.

На цій же прес-конференції було повідомлено, що Україна та Румунія відкриють нові пункти пропуску на кордоні в наступні півроку.

“Ми розмовляли про ці пропускні пункти, два пункти: “Дяківці-Раковець” і “Красноїльськ-Вікову де Сус”, відкриття яких передбачено в першій половині 2018 року”, – сказав Мелешкану, додавши, що з румунської сторони кордону пункти пропуску вже підготовлено.

Читайте також:
МОН пропонує три шляхи реалізації закону “Про освіту”
– для носіїв мов ЄС, кримських татар і росіян

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна