Демарш у Запоріжжі: священик заявив про розрив з УПЦ МП через її проросійську позицію

 

Через проросійську позицію УПЦ Московського патріархату запорізький ієрей Анатолій Ревтов оголосив про припинення служіння в цій церкві.
Як передає “Новинарня“, про це священик заявив у коментарі виданню “Депо. Запоріжжя”.

Відповідне рішення 30-річний клірик Покровського собору прийняв після зборів запорізької єпархії 10 січня, де виник скандал через його виступ українською мовою.

Збори відбувалися у Свято-Покровському кафедральному соборі за участю представників всіх парафій єпархії, священиків та мирян, під головування митрополита Луки (Коваленка).

Серед інших тем на зборах обговорювали вчинки отця Анатолія, а саме – його гострі коментарі в соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ МП (зокрема у світлі скандалу після відмови іншого запорізького священика цієї церкви відспівувати загиблу дитину, хрещену в Київському патріархаті).

“Висловити свою позицію Анатолію не дали – його перервали, бо почав говорити українською мовою”, – пише “Депо”.

“Люди, миряни, одразу як закричали: “Говорите на русском”. Я їм кажу: “Українська – моя державна мова”. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: “Ты когда к нам пришел четыре года назад, ты говорил на русском”. Кажу йому: “Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився”. Вони кричали, штовхалися, думав, ще й поб’ють”, – розповів Анатолій Ревтов.

Після цього він пішов зі зборів.

“Анатолій додає, що тепер твердо вирішив: продовжувати служіння в УПЦ МП він не зможе”, – йдеться в статті.

“Ця церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній і водночас ненавидить її. Яка це українська церква, якщо в ній ікона царя [російського] висить? Я єдиний в єпархії служив українською – півтора роки поспіль. Один раз я намагався почати проповідь українською, іншим разом просто говорив нею з людьми в соборі – обидва рази настоятель мене за це сварив – мовляв, тебе тут ніхто не зрозуміє”, – пояснив отець Анатолій.

Зазначається, що проукраїнські погляди Ревтова вже давно призводили до непорозумінь з іншими членами Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату.
Також священики МП висловлювали невдоволення поїздками отця Анатолія на Донбас до українських військових, його співпрацею з волонтерами, візитами в госпіталь до поранених бійців ЗСУ.




Читайте також:
Ляльки, каністри, війна. Церковний інцидент у Запоріжжі
загрожує перерости у велике політичне протистояння з УПЦ МП

Протести націоналістів біля Печерської лаври:
“С14” має намір продовжувати тиск на УПЦ МП

Як повідомляла “Новинарня“, на початку року священик УПЦ Московського патріархату Євген Молчанов в Запоріжжі відмовився відспівувати загиблу дитину через те, що хлопчик був хрещений у церкві Київського патріархату. Батьки намагалися знайти допомогу у найближчому храмі УПЦ МП Іонна Кронштадтського, але там перед ними зачинили двері. Дії підлеглого підтримав запорізький митрополит Лука (Коваленко), виходець із Донеччини.

Такі події спричинили всеукраїнський флешмоб “Принеси ляльку” – обурені проросійською політикою священиків УПЦ Московського патріархату люди почали приносити дитячі іграшки під стіни храмів.

У Запоріжжі через такий протест охоронець одного з храмів викликав “православних тітушок” із “бойового крила” єпархії МП – організації “Радомір”; вони побили двох учасників флешмобу, зокрема учасника АТО.
Обурені запоріжці влаштували стихійну акцію протесту біля церкви.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна