Суд у Польщі підтвердив ідентичність підписів Леха Валенси як агента “Болека”, – ІНП

 

У середу, 10 січня, полький Інститут національної пам’яті оприлюднив оцінку краківського Інституту судових експертиз у справі про підробку оперативних документів Служби безпеки Польської Народної Республіки на шкоду екс-президента Польщі, лідера руху “Солідарність” Леха Валенси.

“Оцінка Інституту судових експертиз підтверджує автентичність підписів екс-президента Польщі як співробітника комуністичної СБ [Болека]”, – зазначає з цього приводу “Польське радіо”.

Приводом для заяви стала постанова районного суду в Гданську, який розглянув скаргу уповноваженого Валенси на рішення білостоцького ІНП про припинення розслідування підробки Службою безпеки документів з категорії “таємний співробітник – Болєк” і рекомендував провести подальше розслідування цього питання та підготувати нову оцінку графологів.

Інститут національної пам’яті підкреслив, що суд не поставив під сумнів висновків ІНП про достовірність документів із папки “Болека”.

Додаткова оцінка графологів потрібна з огляду на “значення цієї справи для Леха Валенси та історії Польщі”, інформує ІНП.

Голова польського Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек прокоментував, що до Леха Валенси ІНП ставиться як до всіх інших громадян.

За його словами, рішення про ймовірні наступні дії в цій справі прийматиме прокурорський відділ ІНП.

У 2016 році польський Інститут національної пам’яті оприлюднив секретні матеріали, які підтверджують інформацію ЗМІ про те, що лідер антикомуністичного руху “Солідарність” Лех Валенса, котрий згодом став президентом країни, співпрацював зі службою безпеки ПНР.
Папка з усіма оприлюдненими документами містить понад 750 сторінок, і під кожною стоїть підпис Валенси як агента на псевдо “Болек”.

Читайте також:
Лех Валенса госпіталізований у кардіологію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна