У Брюсселі хочуть встановити дедлайн для балканських країн – кандидатів на вступ до ЄС

 

Європейський Союз готується затвердити 2025 рік як “дедлайн” для наступної хвилі прийому до ЄС балканських країн-кандидатів.

За даними видання EUobserver, 14 лютого Єврокомісія затвердить новий стратегічний документ, в якому буде встановлена відповідна дата.

“Західні балканські партнери тепер мають історичне вікно можливостей. Із сильною політичною волею, впровадженням реальних реформ та вирішенням тривалих суперечок із сусідами, Чорногорія й Сербія мають бути готовими до членства [в ЄС] до 2025 року”, – йдеться у проекті документа, який цитує “Європравда”.

У проекті зазначено, що Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія та Косово “також повинні бути добре розвинені на європейському шляху до того часу” або – відповідно до альтернативної фрази, поміщеної в дужки – їхні “переговори мають бути добре розвинені до того часу”.

Як відомо, Сербія й Чорногорія вже відкрили переговори про вступ до ЄС. Албанія і Македонія сподіваються на початок цього процесу 2018 року, якщо Колишня Югославська Республіка Македонія зможе вирішити спір про свою назву з Грецією.
Боснія сподівається отримати статус “кандидата на вступ до ЄС”, тоді як Косово намагається офіційно попросити, щоб його назвали “кандидатом”.

Документ Єврокомісії попереджає, що місцеві суперечки можуть затримати “амбіційні терміни”.

“Євросоюз не може і не буде імпортувати двосторонні спори, тому всі зацікавлені партнери із Західних Балкан повинні врегулювати такі спори в терміновому порядку”, – йдеться у проекті.

Документ пропонує вирішувати  прикордонні спори в арбітражних судах, наприклад у Гаазі, і зазначає, що будь-яке рішення з цього приводу має бути “обов’язковим, остаточним” та “повністю поважатися”.

Найбільш визначний спір у цьому регіоні стосується неприйняття Сербією незалежності Косова.

У документі Єврокомісії йдеться про те, що “всебічна нормалізація відносин між Сербією та Косовим у формі юридично зобов’язуючої угоди” була б “вирішальною” для обох країн у плані перспектив приєднання до ЄС.

Однак проблеми Косова виходять за межі Сербії. Як відомо, п’ять країн-членів ЄС також не визнають його незалежність (Греція, Іспанія, Кіпр, Румунія, Словаччина).

Ще одне невирішене питання – суперечка щодо назви Македонії – може бути вирішене в найближчі кілька місяців.
Греція тривалий час блокувала переговори про вступ Македонії до ЄС та НАТО, оскільки назва країни “Македонія” означає територіальну претензію на прикордонний грецький регіон з такою ж назвою. Але уряди в Скоп’є та Афінах засвідчили, що вони близькі до врегулювання цього питання в ООН.

Читайте також:
На ювілейному саміті в Римі лідери 27 держав Євросоюзу підписали
декларацію про майбутнє ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна