Справа Ноздровської: перед похороном підозрюваного затримали, він зізнався в убивстві

 

У вівторок, 9 січня, в селі Демидів Вишгородського району на Київщині відбувається похорон юриста Ірини Ноздровської, вбивство якої 29 грудня викликало значний суспільний резонанс.

Як стало відомо, напередодні правоохоронці повідомили про затримання підозрюваного у вбивстві Ноздровської та оголошення йому підозри.

За даними видання “Інсайдер”, це Юрій Россошанський – родич Дмитра Россошанського, котрий залишається під арештом через те, що раніше насмерть збив машиною сестру Ноздровської.

Згодом ЗМІ повідомили, що 64-річний Юрій Россошанський – батько Дмитра.

“Поліція затримала підозрюваного у вбивстві Ноздровської. Докази більш ніж вагомі”, – написав у “Фейсбуці” міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

“Поліція встановила і затримала особу, яка обґрунтовано підозрюється у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської” – про це 8 січня повідомив сайт Міністерства внутрішніх справ за підсумками оперативної наради, в якій взяли участь заступник глави МВС Сергій Яровий, перший заступник голови Нацполіції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін і заступник голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління НП Віталій Невгад.

Зазначається, що правоохоронці відновили весь маршрут руху загиблої у день її зникнення 29 грудні – від станції метро “Героїв Дніпра” до села Демидів, встановили та опитали всіх шістьох водіїв маршрутних автобусів, які в проміжку з 17:00 до 18:00 рухалися вказаним маршрутом, провели поквартирні і побудинкові обходи, опитавши понад тисячу жителів Демидова. Відтак була повністю відтворена картина подій з 17-ї до 18-ї години і “слідчими було прийнято рішення – в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу був затриманий підозрюваний”.

Як зазначив Аброськін, у кримінальному провадженні за фактом вбивства Ноздровської призначено значну кількість криміналістичних експертиз, результати найнеобхідніших з них очікуються вже найближчим часом.

Увечері 8 січня генпрокурор Юрій Луценко повідомив у “Фейсбуці”: “щойно слідчий Вишгородського відділу поліції оголосив підозру у вбивстві Ірини Ноздровської”.

“Інсайдер” з посиланням на свої джерела пише, що затриманий за підозрою в убивстві Юрій Россошанський в ході проведення слідчого експерименту та допиту розповів про деякі подробиці скоєного злочину.

За словами співрозмовника, Россошанський розповів, що діяв самотужки і вбив Ноздровську внаслідок сварки з нею на зупинці громадського транспорту в селі Демидів.

“Під час допиту він сказав що на зупинці відбулась сварка, після чого він достав ніж та завдав потерпілій ударів у шию. Після скоєння злочину він відтягнув її до річки, одежу на якій залишились каплі крові, спалив у себе вдома у пічці”, – скзазало джерело.

За його словами, Россошанський був затриманий 8 січня за ст. 208 КПК України, цього ж дня йому вручено підозру за ч 1. ст 115 КК (умисне вбивство).

Зазначається, що він зізнався під тиском зібраних доказів.

Запобіжний захід для Россошанського суд обиратиме 9 січня о 14:00.

Обвинувачення проситиме для підозрюваного тримання під вартою. За цією статтею альтернативи внесення застави не передбачено.

ОНОВЛЕНО. Затриманий Юрій Россошанський залишив рідним записку, розповіла “Фактам” розповіла його дружина Ольга.

За її словами, у записці йдеться, що він готовий взяти провину на себе через “цькування”, яке, на його думку, було організоване стосовно його сина та сім’ї.

“Перед цим Юра написав щось на кшталт передсмертної записки. Чоловік сказав: “Я не хочу ні сам мучитися, ні мучити своїх близьких”. Намалював схему кладовища, де його поховати. Я злякалася, що він накладе на себе руки. А з’ясувалося, що він вирішив усе взяти на себе”, – розповіла Ольга Россошанська.

Текст записки Россошанського, оприлюднений його дружиною:
“Беззаконня і бездіяльність влади в нашій країні довело мене до краю. Я так жити не хочу. Прошу рідних пробачити мені. Дружина, дочка, онуки, син Діма, я вас любив усе життя і за вас готовий віддати своє життя. Все одно повісять убивство цієї бридкої підлої брехливої юристки-активістки на мене. Головне, щоб не чіпали ні дружину, ні друзів, ні наших рідних. Нехай краще звинувачують мене. Хоча я цього не робив. Злочин скоїла сама Ноздровська, оскільки забагато знала про депутатів, передвиборчі гроші депутатів іще з 2012 року. Ось вони її і замовили.
Зацькували мене, мою сім’ю, сина, всіх наших рідних і знайомих по селу. Ця Ноздровська зі своїми батьками, корумпованими суддями апеляційного та Обухівського суду, журналістами… Всі ЗМІ, газети, ТБ зводили наклеп на мого сина. А він цього не хотів. Був тверезий. Брехня і наклеп мене дістали. Я все життя був чесним сім’янином, трудівником. І все, що йшло від Ноздровської та її оточення, вся ця фальш мене дістала”.

Россошанська каже, що не вірить у те, що її чоловік міг скоїти цей злочин, бо “чоловікові 64 роки, він великий, але дуже повільний”.

“Не уявляю, як він міг зробити це фізично. Та ще й тоді, коли по селу ходили люди”,  – сказала вона.

Як повідомляла “Новинарня“, юристка і правозахисниця Ірина Сергіївна Ноздровська, 27.01.1979 р.н., зникла 29 грудня. 1 січня її тіло знайшли в річці Кізка біля села Демидів Вишгородського району Київської області, де Ірина мешкала.
На тілі з одягу був тільки бюстгальтер, на шиї – колото-різані рани.
29 грудня зв’язок із жінкою зник у селі Старі Петрівці.

У Демидові 30 вересня 2015 року сталася ДТП: Дмитро Россошанський, нібито перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння, на своїй машині збив на смерть односільчанку, 26-річну Світлану Сапатинську, сестру Ноздровської.
Двоюрідний дядько винуватця ДТП на той момент був головою Вишгородського районного суду.
Після двох років судових розглядів суд в Обухові засудив Россошанського до семи років позбавлення волі.
Юрист Ірина Ноздровська “вела” справу своєї сестри в суді.

27 грудня Апеляційний суд Київської області відправив справу до суду першої інстанції для нового розгляду і продовжив Россошанському арешт на 60 діб.
Про це Ноздровська писала у “Фейсбуці”, вітаючи рішення суду, який не погодився амністувати винуватця ДТП.

За даними журналіста Володимира Тимофійчука, Ноздровській погрожували друзі та родичі винуватця ДТП, із цього приводу було відкрито кілька кримінальних проваджень.

У Демидові виникали конфлікти юристки із сусідами, зокрема з тими, які підтримували Россошанських.

Похорон Ноздровської було відкладено через потребу провести додаткові експертизи.

Біля будівлі обласного управління Нацполіції Київщини відбулася акція протесту з приводу вбивства Ірини Ноздровської. На мітингу намагалися побити голову ГУ НП Дмитра Ценова.
Окрему заяву із закликом знайти винних у вбивстві правозахисниці видало посольство США в Україні.

Читайте також:
Причетним до вбивства Ноздровської пригрозили “санкціями Магнітського”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна