Ротації в уряді Польщі: Ващиковський більше не міністр закордонних справ, а екс-глава МВС очолив міноборони

 

У Польщі сьогодні, 9 січня, оголосили про зміни в складі уряду. Зокрема, свою посаду втратив “недружній” до України в історичних питаннях глава МЗС Вітольд Ващиковський, а колишній міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак, який заявляв про “мільйон українських біженців”, відтепер очолює міністерство оборони.

Загалом ротації відбулися в дев’яти міністерствах, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на польські ЗМІ.

Новим міністром закордонних справ замість Ващиковського, якого раніше неодноразово називали одним з ключових кандидатів на відставку, став його колишній заступник Яцек Чапутовіч.
Хоча раніше польська преса пророкувала цю посаду нинішньому держсекретареві канцелярії президента Кшиштофу Щерському.

Нагадаємо, попередній очільник зовнішньополітичного відомства Польщі Ващиковський відомий своєю жорсткою позицією щодо України в історичних питаннях, зокрема при ньому МЗС РП запровадило “чорний список” нев’їзних українських політиків.

Посаду міністра оборони в кабінеті Матеуша Моравецького замість Антоні Мацеревича обійняв Маріуш Блащак – у попередньому уряді Беати Шидло він очолював міністерство внутрішніх справ.
І, зокрема, заявляв, що польська влада виступає категорично проти запровадження механізму автоматичного розподілу мігрантів серед країн ЄС і що Польща “прийняла мільйон українців”, які постраждали через війну на сході.

Щодо нового глави МВС, то ним став Йоахім Брудзінський.

Міністерство фінансів очолила Тереза Червінська, міністерство навколишнього середовища – Генрик Ковальчик, міністерство охорони здоров’я – Лукаш Шумовський.

Міністром інвестицій і розвитку призначений Єжи Квечинський, міністром підприємництва і технологій – Ядвіга Емілевич, міністром інфраструктури – Анджей Адамчик.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 грудня 2017 року президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку керівника уряду Беати Шидло, яку усунула правляча партія “Право і справедливість”, та наступного дня призначив на посаду прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.
Шидло отримала в новому уряді посаду віце-прем’єр-міністра.

Читайте також:

Новий прем’єр Польщі хоче повернути стратегічне партнерство з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна