Нова сегрегація: на польському підприємстві українців позначили синьо-жовтим одягом

 

Міжнародна компанія Lindab, яка має виробничі потужності в Польщі, зобов’язала співробітників-українців носити одяг в кольорах національного прапора, у зв’язку з чим зіткнулася із звинуваченнями в дискримінації за національною ознакою.

Ідеться про завод, розташований у селищі Вєрухове під Варшавою.

Про цю історію варшавському виданню “Газети виборчої” розповів один із клієнтів: він помітив, що працівники компанії мають уніформу різного кольору залежно від відділу, в якому вони працюють, однак українці є винятком – незалежно від ділянки, вони зобов’язані носити одяг синьо-жовтого кольору.

“Я не міг навіть уявити, що таке можливо! Уявіть, що поляків зобов’язують одягати червоно-білу уніформу, коли вони працюють на фабриці за кордоном”, – обурився клієнт, слова якого наводять на умовах анонімності.

Керівник підприємства Міхал Вроблевський заперечує звинувачення в сегрегації. Він пояснив, що таким чином лише “позначає” співробітників, які не розмовляють польською.

“У нас всі співробітники носять сині штани і різні сорочки. Механіки – зелені, бригадири – червоні. Це така система ідентифікації. А жовті сорочки українців означають, що вони не говорять польською”, – розповів Вроблевський.

Експерти в питаннях протидії дискримінації впевнені, що дії роботодавця незаконні.

“Це – принизлива практика сегрегації”, – заявила представниця асоціації “Ніколи знову” Анна Татар.

В асоціації відзначають, що таке позначення українців не має функціонального змісту, а також створює національний поділ серед співробітників.

Водночас, керівник виробництва вважає, що така ідентифікація допомагає самим українським співробітникам.

Як передає “Європейська правда“, телеканал TVN зазначає, що до національної інспекції з питань праці вже спрямоване прохання втрутитися у ситуацію.

Читайте також:
Польща не хоче брати мігрантів за квотою ЄС, бо приймає “біженців” з України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна