Німеччина чекає миротворців ООН на Донбасі ще до березневих виборів президента РФ

 

Берлін буде активно підтримувати запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі. Про це під час робочого візиту до України заявив глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель, передає “Німецька хвиля”.

Зазначається, що під час перебування в Україні 3-4 січня Габріель найбільшу увагу приділив виконанню мінських угод та мирному врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі.

При цьому запланована на 4 січня спільна поїздка міністрів закордонних справ України й Німеччини на Донеччину не відбулася. “Погодні умови не дали змоги відвідати лінію розмежування”, – пояснив Павло Клімкін у “Твіттері”.

Попри скасування запланованого візиту обидва урядовці не полишили наміру відвідати зону конфлікту. “Плануємо здійснити спільну поїздку на Донбас пізніше в цьому місяці”, – запевнив Клімкін.

Перебуваючи в Києві, федеральний міністр закордонних справ назвав війну на Донбасі небезпечним прецедентом для всієї Європи і світу, що ставить під сумнів повагу кордонів і виконання міждержавних договорів.

“У деяких частинах світу є думка, що має панувати право сильного. Але ми, як європейці, переконані, що в Європі має панувати сила закону”, – заявив Зігмар Габріель.

Він очікує на миротворців вже до початку виборів в Росії навесні цього року, передає DW.

На його думку, присутність миротворців лише на лінії розмежування означатиме “новий кордон в Україні”, тому місія ООН має контролювати законність на всій території ОРДЛО.

“Повинна бути озброєна і міцна миротворча місія ООН на всій окупованій території, а не тільки для охорони у вигляді нечисленної групи представників ОБСЄ”, – сказав глава МЗС ФРН.

Зігмар Габріель також не виключив зустрічі міністрів закордонних справ країн “нормандського формату” (Україна, Франція, Німеччина, Росія) під час Мюнхенської конференції з питань безпеки 16-18 лютого.

Він також вважає за необхідне переконати Росію відновити участь у Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК), звідки Москва відкликала своїх офіцерів 18 грудня.

“Важливо, щоб Україна мала прямий контакт з Росією, і ми хочемо переконати і робити все разом з Україною для того, щоб відкликання цих офіцерів було припинене і щоб вони повернулися до складу цієї місії”, – сказав Габріель.

На спільний прес-конференції з Клімкіним Зігмар Габріель також нагадав про необхідність посилення боротьби з корупцією в Україні. Він привітав відкликання законопроекту, що обмежував діяльність антикорупційних установ. Німецький міністр сказав, що робота антикорупційних установ дуже важлива попри те, що вона часто незручна і спричиняє конфлікти.
“Ми вважаємо, що так воно і буде, що розгляд цього закону не відновиться”, – зазначив Габріель.

Читайте також:
Клімкін заявив Габріелю, що дістане німецькі фірми,
які працюють в окупованому Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна