КБ “Луч” завершило розробку реактивного гранатомета калібру 107 мм

 

Фахівці конструкторського бюро “Луч” (Київ) завершили розробку нового реактивного гранатомета калібру 107 мм, який ще має пройти практичні випробування.
Він може замінити радянський реактивний піхотний вогнемет “Рись”, який 2014 року був знятий з озброєння, бо сплив термін зберігання суміші.

Новий зразок важкого піхотного озброєння призначений для ураження легкоброньованої та неброньованої техніки, споруд польового типу, живої сили противника (як на відкритій місцевості, так і в укриттях), а також споруд з каменю, цегли або бетону, інформує “Народна армія“.

Як зазначають розробники гранатомета, головною особливістю нового комплексу став сучасний оптико-електронний приціл, який автоматизує та спрощує процес прицілювання. Він дозволяє виявляти та розпізнавати цілі на відстані до 1800 метрів.

“Такі революційні для радянських і пострадянських РПГ характеристики суттєво підвищили можливості стрільця”, – йдеться в повідомленні.

Робота над цим проектом велася ще з початку 2000-х років, проте через відсутність коштів він був призупинений. До його реалізації повернулися лише з початком бойових дій на Донбасі.

Восени 2014 року комплекс був представлений вищому військовому керівництву країни та секретарю РНБО України Олександру Турчинову. Тоді він викликав не лише чималий інтерес, а й суттєві зауваження щодо тактико-технічних характеристик з боку профільних фахівців. Насамперед вони стосувалися розширення функцій гранатомета.

Для нового гранатомета розробили два види 14-кілограмової реактивної гранати — осколково-фугасну та термобаричну. Основною для гранатомета обрали останню, яка фактично являє собою боєприпас об’ємного вибуху. В епіцентрі його застосування утворюється настільки високі температура та тиск, що знищує як живу силу противника, так і частково або повністю руйнує об’єкт. Однак тодішній комплекс не повною мірою відповідав такому типу боєприпасів і вимагав серйозного доопрацювання.

Після неодноразових удосконалень розробники мають надію, що новий гранатомет невдовзі вийде на етап практичних випробувань.

Читайте також:
Американці вже продають Україні летальну зброю – гранатомети PSRL. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна