На українському кордоні запрацював біометричний контроль для громадян РФ та деяких інших країн. ВІДЕО

 

З 1 січня 2018 року на пунктах пропуску на українському кордоні запроваджено біометричний контроль для громадян 70 країн (зокрема – Росії), звідки можуть виходити загрози для українців й національної безпеки України.

“З сьогоднішнього дня у пунктах пропуску на державному кордоні у повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства”, – повідомляє Держприкордонслужба.

Прикордонники нагадують, що головна мета запровадження біометричного контролю – забезпечення національної безпеки країни через посилення контролю за в’їздом та виїздом з України іноземців та осіб без громадянства.

“Працівники Держприкордонслужби фіксують відбитки 5 пальців правої руки. Обов’язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного МЗС переліку 70 країн, у тому числі Російської Федерації, які віднесено до категорії ризику. Решта іноземців – за результатами аналізу та оцінки ризиків”, – наголошують у ДПСУ.

Під час наступних приїздів людини в Україну здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме, чи здавала вона свої біометричні дані, і здійснюватиме їх перевірку. Якщо дані не збігатимуться, особу буде направлено на додатковий контроль для з’ясування обставин.

Як відбувається біометричний контроль на кордоні. Відео Держприкордонслужби:

Відповідно до Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, від фіксації біометричних даних звільняються: глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Як писала “Новинарня“, система біометричного контролю, підключена до баз Інтерполу, запрацює у 157 міжнародних пунктах пропуску для наземного транспорту та в аеропортах, а також на трьох контрольних пунктах в’їзду-виїзду на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Раніше анонсувалося, що громадяни Росії, крім безпосередньо біометричного контролю на кордоні, додатково повинні будуть перед поїздкою до України попередньо зареєструватися у відповідній електронній системі – повідомляти про намір в’їхати в нашу державу мінімум за місяць. Але оскільки питання електронної реєстрації не врегульовано на законодавчому рівні, поки що про це не йдеться.

За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, у майбутньому планується введення контролю за переміщенням російських громадян на всій території України.

“З 1 січня буде введена система реєстрації біометричних даних. Це реально перший етап. Другий етап – це буде заява, яка піде відповідно у Державну міграційну службу, копія її буде спрямована у МЗС. І третій етап, він перебуває у стані створення – це контроль за переміщенням російських громадян на всій території України”, – сказав глава МЗС за тиждень до повноцінного запровадження біометричного контролю для іноземців на кордоні.

Перелік країн, для громадян яких фіксація біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон України обов’язкова:
Алжир, Ангола, Афганістан, Бангладеш, Бенін, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Бурунді, В’єтнам, Габон, Гамбія, Гаяна, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Екваторіальна Гвінея, Папуа-Нова Гвінея, Джибуті, Еритрея, Ефіопія, Єгипет, Ємен, Замбія, Зімбабве, Ірак, Іран, Йорданія, Кабо-Верде, Камерун, Кенія, Киргизстан, Коморські острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Кот-д’Івуар, Лесото, Ліберія, Ліван, Лівія, Мавританія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Марокко, Мозамбік, Намібія, Нігер, Нігерія, Пакистан, Палестина, Російська Федерація, Південний Судан, Руанда, Сан-Томе і Принсіпі, Свазіленд, Сенегал, Сирія, Сомалі, Судан, Сьєрра-Леоне, Таджикистан, Танзанія, Того, Тонга, Туніс, Уганда, ЦАР, Чад, Шрі-Ланка.

У разі відмови іноземцем (особою без громадянства) від сканування відбитків пальців з такими особами проводиться контроль другої лінії, за результатами якого приймається рішення про пропуск або непропуск особи через державний кордон.

Нагадаємо, у тестовому режимі біометричний контроль почав працювати на кордоні з Росією 27 грудня 2017 року.

Його запроваджено відповідно до указу президента №256/2017 від 30 серпня 2017 року, яким ведено в дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 10 липня “Про посилення контролю за в’їздом до України, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотриманням ними правил перебування на території України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна