День народження Бандери: націоналісти пройшли зі смолоскипами по Києву і десятках інших міст. ФОТО

 

Кілька тисяч прихильників партій “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, “Національний корпус” та “Правий сектор” та інших націоналістичних організацій у центрі Києва пройшли смолоскипним маршем з нагоди 109-ї річниці від дня народження провідника ОУН Степана Бандери.

Як передає “Новинарня“, кореспондент ТСН, підрахувавши число учасників, назвав цифру близько 5 тисяч.
За даними поліції Києва, маніфестантів було близько тисячі.

Традиційна націоналістична хода 1 січня почалася о 19:00 з парку Тараса Шевченка. На вулиці Володимирській учасники маршу перекрили чотири смуги. Вони пройшли також бульваром Шевченка, вулицею Хрещатик і завершили акцію проведенням віча на Майдані Незалежності.

Фото “Азов-прес” і поліції Києва:

смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _2 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _1 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _3 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _7 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _5 смолоскипний марш на честь Бандери 1.01.2018 _6
<
>

Учасники маніфестації тримали смолоскипи, прапори України, червоно-чорні та партійні прапори, плакати, знамена інших націоналістичних об’єднань, зокрема й Конгресу українських націоналістів.

На початку колони дівчина у вінку несла портрет Степана Бандери.

Смолоскипний марш відбувся під гаслом “За славу героїв, за майбутнє дітей!” і пройшов без ексцесів.

Супровід колони здійснювали близько сотні правоохоронців, зокрема працівники поліції діалогу.

Порушень правопорядку не зафіксовано.

Подібні заходи відбулися і в інших містах – як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, загалом у 20 регіонах. Було заплановано 54 заходи, зокрема в Авдіївці та Слов’янську на Донеччині.

За даними УНІАН, смолоскипний марш у Львові зібрав півтисячі осіб.

Як повідомила прес-служба ВО “Свобода”, проведення маршу в Слов’янську зі смолоскипами довелося відстоювати в суді.

28 грудня Донецький окружний адмінсуд розглянув позов виконавчого комітету Слов’янської міської ради до міської організації ВО “Свобода” з приводу заборони використання смолоскипів на маніфестації 1 січня.
У січні 2017 року міський голова Вадим Лях вже подавав позов щодо заборони смолоскипів під час маршу до Дня Героїв Крут, але суд відмовив у його задоволенні в повному обсязі. Так само сталося й цього разу.

Слід зауважити, що у Слов’янську смолоскипний марш на честь провідника ОУН (р) Степана Бандери відбувся третій рік поспіль.

“Вочевидь, теперішній владі не до вподоби дії місцевих націоналістів. Але ніщо не може стати на заваді гідному вшануванню українських героїв”, ‒ зазначив голова слов’янської організації ВО “Свобода” Сергій Лілеєв, нагадавши, що на маніфестації 29 січня 2017 року поруч із колоною людей пролунав вибух.

Крім маршів у різних містах, 1 січня традиційні святкові заходи відбулися на малій батьківщині Степана Бандери в селі Старий Угринів Івано-Франківської області. У вшануванні пам’яті провідника ОУН взяли участь голова облради Олександр Сич, лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок та ін.

Фото: ВО “Свобода”

Як заявив Тягнибок, “зовнішні та внутрішні виклики, що постали сьогодні перед українською нацією і державою, потребують рішучої відсічі. Дати її, зупинивши московську агресію, поклавши край владі олігархів, бариг та зрадників ідей Революції Гідности і Майдану, можуть лише ті, хто за своїм світоглядом є бандерівцем”.

“Прийшов час бути бандерівцем. Не лише на словах, під час мітингу чи науковій конференції. А й передусім у побутовому житті. Щодня, щохвилини”, – сказав Олег Тягнибок, якого цитує партійна прес-служба.

Як відзначив голова ВО “Свобода”, “ще кілька років тому ім’я Бандери викликало страх у багатьох, в тому числі й українців, які були задурманені совєцькою пропагандою. Сьогодні ж ситуація змінилася кардинально ‒ з іменем Бандери наші воїни йдуть в бій, відстоюючи державну незалежність, на честь Провідника ОУН називають вулиці та проспекти, а його цінності все більше ширяться Україною”.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі – Україні: З Бандерою в Європу не увійдете

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна