Росія постачає в КНДР нафтопродукти в обхід санкцій ООН, – ЗМІ

 

Росія забезпечує Північну Корею нафтопродуктами. В останні кілька місяців були зафіксовані як мінімум три подібні випадки.

Про це повідомили 29 грудня агентству Reuters на умовах анонімності два високопоставлені західноєвропейські джерела у сфері безпеки.

Вони нагадали, що продаж нафти і нафтопродуктів з Росії в КНДР є порушенням санкцій ООН, накладених на режим Кім Чен Ина.

При цьому одне з джерел зауважило, що немає даних, які підтверджують участь російської влади у цих діях, передає DW.

Метод контрабанди змінився після того, як у вересні агентство Reuters повідомило про те, що не менше восьми північнокорейських танкерів здійснили прямі поставки нафтопродуктів із російських далекосхідних портів до КНДР, хоча в документах були вказані інші кінцеві пункти призначення вантажу.

У жовтні й листопаді “російські судна кілька разів перевантажували нафтопродукти на танкери з Північної Кореї у відкритому морі”, повідомило одне з джерел.

Російські МЗС і митниця відмовилися коментувати ці повідомлення на запит Reuters, зроблений 27 грудня.

Супутникові дані, які агентство змогло отримати, підтверджують, що три названих європейськими джерелами російські танкери в жовтні і листопаді здійснювали незвичайні дії: вийшовши з російських далекосхідних портів Славянка або Находка у відкрите море, вони відключали транспондер – прилад, що дозволяє визначати їх точне місцезнаходження.

Одним із них є танкер “Витязь”, який, за даними джерел, протягом жовтня перевантажував нафтопродукти на північнокорейське судно “Sam Ma 2” у відкритому морі. Зокрема, 15 жовтня поточного року “Витязь” вийшов з порту Славянка і на кілька днів відключив транспондер.
За документами, він повинен був забезпечити пальним риболовецькі судна в Японському морі.

Російський власник танкера, зареєстрований у Владивостоці, – компанія “Аліса”, – на запит Reuters заперечив наявність будь-яких контактів з північнокорейськими судами, проте в компанії не змогли підтвердити, що “Витязь” забезпечував паливом риболовецькі шхуни.

Читайте також:
Ядерне випробування КНДР:
збирається Радбез ООН, США і ЄС готують нові санкції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна