Порошенко й Геращенко переграли сепаратистів з обміном полонених. Адвокат Рибін казиться

 

Адвокат Рибін захищає в судах також “беркутів”. Фото: Гордон

Обмін заручниками та засудженими особами між Києвом та ОРДЛО відбувся на вигідних для України умовах, хоча є незавершеним та матиме своє продовження.

Як передає “Новинарня“, про це заявив у ефірі “Магнолія ТВ” адвокат Валентин Рибін, який представляє в українських судах інтереси багатьох сепаратистів, силовиків часів Майдану та громадян РФ, арештованих у зв’язку з російською агресією.

Коментатори дописів Рибіна у соцмережах зазначають, що президента Петро Порошенко та його уповноважена Ірина Геращенко “переграли” або “кинули” ОРДЛО і Росію, домігшись значного зменшення числа сепаратистів (із 306 до 233), яких Київ віддав в обмін на звільнення 74 своїх громадян.

Так, зокрема, в обміні не взяли участь кілька підзахисних Валентина Рибіна – громадян РФ, що проходять по одеській “справі 2 травня”: Євген Мефьодов, Ігор Кімаковський, Ольга Коваліс, Павло Черних.

Цим зловмисникам та ще кільком подібним знову оберуть міри запобіжних заходів у виді тримання під вартою.
Їх звозили у фільтраційний табір у Святогірськ, однак надалі повернули в камери.

Хоча дехто з росіян, яких попередньо могли обміняти, навіть не виїздив зі своїх ізоляторів. Серед них – російський танкіст Руслан Гаджиєв з Адигеї, який був узятий в полон після бою під Дебальцевим і в грудні, напередодні планованого обміну, отримав вирок суду.

“Гаджиєв Руслан навіть не вивозився із СІЗО Артемівська (Бахмута – “Н”) із поясненнями “а тебе викреслили зі списків”. Ми саме в цілях обміну погодилися на розгляд нашої справи за скороченою процедурою і 11 грудня 2017 року отримали вирок”, – написав Рибін на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”.

Як відомо, не віддали в ОРДЛО також бразильського найманця бойовиків Рафаела Лусваргі  (ще один клієнт Рибіна) й естонського – Володимира Полякова (клієнт адвоката Тетяни Монтян).

Також у ефірі “Магнолія-ТВ” Валентин Рибін закинув українській владі те, що вона говорить неправду про відмови росіян їхати на обмін.

“І Ірина Геращенко, і Ірина Луценко, і вся вища гілка влади дозволяють собі подавати відверту брехню у засоби масової інформації про те, що люди нині відмовилися їхати на обмін. Але деякі громадяни РФ лише вранці дізналися, що одних вантажать у автобуси та везуть, а інші лишаються. Ніхто із моїх підзахисних не відмовлявся від обміну. Я навіть маю список осіб, яких не відправили на обмін. Є інформація, що деякі із них вже повертаються у місця позбавлення волі, де їх утримували під вартою досі. Деяким із них незабаром знову будуть обрані міри запобіжних заходів у виді тримання під вартою”, – сказав Рибін.

Зокрема, запобіжний захід Євгенію Мефьодову (росіянин, якого повернули в Одесу зі Святогірська після обміну) в п’ятницю, 29 грудня, розглядає Приморський суд міста Одеси.
Він – один із 15 росіян, які Україна, за словами Рибіна, не представила до обміну.

Євген Мефедов

Євгеній Мефьодов, або Мефедов, за даними українських правоохоронних органів, брав участь у кривавих подіях 2 травня 2014 року в Одесі. Його називають “одеським Моторолою”. Під час ходи на Куликове поле він був у військовій формі, під російським прапором та вимагав “референдуму”.

Читайте також:
Справа 2 травня: суд в Одесі випустив з-за ґрат росіянина Мефьодова,
щоб обміняти його в ОРДЛО

Із вікна палаючого будинку  профспілок у Одесі його витягнули проукраїнські активісти. Також його помітили під час подій у Харкові.

Євгеній Мефедов на суді 29 грудня. Фото з ФБ Валентина Рибіна

Сьогодні під час повторного обрання міри запобіжного заходу прокуратура наполягає на триманні його під вартою. Слухання зробили закритим.

“…Всупереч домовленостям, особисто Геращенко Ірина відібрала з уже готових до обміну осіб тих, кого вважала за потрібне [залишити під вартою] саме вона. В результаті Мефедов Євген і ще вісім осіб залишилися на місці!” – писав Рибін у пориві гніву в соцмережі в день обміну 27 грудня (лайку попускаємо з міркувань цензури).

Варто зазначити, що гнів прибічників сепаратистів підтримав нардеп від “Опоблоку” Михайло Добкін, який коментував цей допис Рибіна словами: “Сама скоро поміняється з ними місцями. Збережіть документи про порушення законів цими тварюами, що зажерлися від своєї безкарності тварюками. Все стане в нагоді”.

Ірина Геращенко під час обміну в Горлівці

 

Ірина Геращенко в коментарях з цього приводу зазначає, що критики “перебільшують” її роль в обміні та в тому, що вона “переграла” іншу сторону.

Додамо, що президент Петро Порошенко під час візиту в Одесу наголошував, що Україна готова обміняти росіян, які брали участь у кривавих подіях в Одесі у 2014 році, якщо РФ поверне Україні кінорежисера із Криму Олега Сенцова, кримського активіста Олександра Кольченка, журналіста Олега Сущенка та інших ув’язнених українських політв’язнів.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи, які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу, із них в Україну виїхали 73 людини. У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Пізніше стало відомо, що громадян Росії викреслили зі списків на обмін.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Порошенко підтвердив, що Україна не віддала на обмін громадян РФ:
“поміняємо на Сущенка, Сенцова та інших”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна