Підсумки поліції за рік: загиблі, постраждалі на мітингах, засуджені “перевертні”

 

З початку 2017 року в ході проведення спецоперацій було вбито шістьох поліцейських.
Про це на брифінгу у вівторок, 26 грудня, повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв.

Водночас, за його словами, за два роки правоохоронці стали гинути рідше.

“Ми підрахували свої помилки, розібрали їх у своїй діяльності протягом 2016-го і в 2017 році мінімізували кількість фізичних втрат працівників поліції під час проведення спеціальних операцій. На жаль, ми все ж маємо шість убитих поліцейських з початку року”, – заявив в ефірі каналу “112 Україна“.

Крім того, з початку року були засуджені за різні злочини 53 поліцейські.

“У комплексній роботі разом з СБУ, прокуратурою, оскільки більшість цих злочинів розслідувалися слідчими прокуратури, можу констатувати, що 337 особам поліцейським повідомлено про підозру в поточному році, з яких 53 засуджені, 20% з яких це керівники”, – сказав голова Нацполіції.

Також Сергій Князєв розповів, що з початку року в ході масових акцій в Україні постраждали 1,4 тисячі поліцейських та бійців Національної гвардії.

Всього з початку року в Україні відбулися 72 тисячі масових заходів, в яких взяли участь 28 мільйонів громадян.

“На жаль, ми констатуємо, що понад 700 таких заходів відбувалися із зіткненнями, під час яких постраждали як учасники акцій, так і поліцейські. Під час кількох останніх таких заходів було травмовано 62 співробітників поліції і вісім протестувальників. Загалом з початку року при забезпеченні публічного порядку травмовано 1443 співробітників поліції і Нацгвардії, різні ступені тяжкості, від легких до середніх або тяжких тілесних ушкоджень”, – сказав Князєв.

Глава НПУ зазначив, що в поточному році розпочали роботу новостворені підрозділи тактичної поліції і поліції комунікації, офіцери яких відвідували кожний захід та вели роботу з його активними учасниками або організаторами.
Роботу цих підрозділів Князєв назвав ефективною, “хоча і не без недоліків”.

Також Сергій Князєв розповів, що станом на кінець 2017 року до штату Національної поліції входять 140 тисяч співробітників, не рахуючи техперсонал і неатестованих.
Зокрема в 2017 році на роботу до Національної поліції було прийнято 10 646 працівників.

Порівняно з попереднім роком кількість розкритих правоохоронцями злочинів зросла на 40 тисяч, заявив Сергій Князєв.

Як зазначив Князєв, рівень злочинності в Україні не сильно змінився в порівнянні з 2016 роком.

“Результати роботи блоку криміногенної ситуації у нашій державі. 2016 рік ми закінчили з цифрою 562 372 правопорушення, які розслідувалися. Тим часом за 11 місяців 2017 року зареєстровано майже 500 490 правопорушень. Тобто ми констатуємо, що за 2017 рік кількісний рівень злочинності не дуже зміниться у нашій державі, що ми й прогнозували на початку року. Ми взагалі думали, що збільшиться рівень злочинності. Але при цьому кількість розкритих нами злочинів порівняно з минулим періодом виросла на 40 тисяч. Тобто ефективність роботи Нацполіції – це по суті закінчені правопорушення та направлені до суду, це наше основне завдання. І на 40 тисяч правопорушень ми у суд направили більше”, – розповів голова НПУ.

Князєв також констатував зменшення в Україні кількості крадіжок і збільшення рівня їх розкриття.

“Основні категорії правопорушень, за якими суспільство оцінює дії або бездіяльність поліції, найбільша складова – це крадіжки. Нам вдалося скоротити вчинення таких правопорушень майже на 50 тисяч. Це профілактична робота, ми бачимо зменшення, з 303 тисяч у 2016 році до 254 тисяч у 2017 році. Однак кількість розкритих злочинів виросла більше, ніж на 15 тисяч. Тобто на 15 тисяч більше правопорушень серед категорії “крадіжки” пішло до суду”, – сказав Сергій Князєв.

За його словами, минулого року було скоєно понад 25 тисяч пограбувань, у 2017-му на даний час – майже 16,5 тисячі.
“Тобто ми бачимо на 9 тисяч пограбувань вчинено менше, це профілактична робота. Ми спрацювали превентивно більше, але розкрили за 11 місяців всього на 280 грабежів більше. Тобто щодо розслідування такої категорії правопорушень – це наше завдання на 2018 рік, знайти, ми думаємо, що ми знайшли ті прогалини і помилки, і незважаючи на паралельні реформи прокуратури, судової системи ми тут не маємо пасувати зараз”, – розповів Князєв.

Глава Нацполіції також відзначив зниження кількості скоєних розбійних нападів.

“У минулому році було 3560, у нинішньому році – 2663. Тобто можемо констатувати, що даний вид злочинності зменшується, зокрема превентивними заходами, але кількість розкритих правопорушень – ми розкрили 1621 розбійний напад, це за 11 місяців. Можемо констатувати, що кількість направлених до суду, не дивлячись на зменшення скоєних, не дуже відрізняється від минулого року”, – відзвітував Князєв.

Також він розповів, що з початку року в Україні сталося 1242 вбивства.

“Щодо умисних вбивств. У цьому році зафіксована найнижча кількість злочинів за останні два роки, на 121 [вбивства] вчинено менше. 1242 вбивства зареєстровано за 11 місяців. Натомість маємо найвищу питому вагу розкритих злочинів цієї категорії – 89%.
Це ще не рівень 2013 року, ми показуємо статистику за п’ять років, щоб було видно динаміку, але ми ефективно змінюємо цю складову, тому що вбивство громадян – це найтяжчий злочин, на який треба докладати найбільшу кількість зусиль, а також на попередження цього виду злочинності”, – резюмував Князєв.

Нагадаємо, в ході зіткнень 17 грудня під будівлею МЦКМ в центрі Києва постраждало понад три десятки поліцейських і нацгвардійців.

Читайте також:
Вітрина для сепарів. Донецький бізнесмен був бійцем ДУК,
а тепер очолює патрульну поліцію Маріуполя

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна