У Москві назвали час і місце обміну полоненими між Україною й ОРДЛО

 

Обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО відбудеться 27 грудня.
Про це було заявлено за підсумками зустрічі в Свято-Даниловому монастирі в Москві в понеділок, 25 грудня, в якій взяли участь патріарх Московський і всієї Русі (РПЦ) Кирил, ватажки проросійських бойовиків “ДНР” – Олександр Захарченко і “ЛНР” – Леонід Пасічник та член гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську від України Віктор Медведчук.

Як передають російські ЗМІ, патріарх Кирил за підсумками зустрічі повідомив, що всі умови щодо обміну полоненими узгоджено.

“Сьогодні в Свято-Даниловому монастирі завершився процес узгодження всіх деталей, які стосуються обміну полоненими між “ДНР” та “ЛНР” і Україною”, – сказав він.

“Я сподіваюся, що обмін полоненими, який відбудеться, покладе початок цьому процесу, тому що до списку не ввійшли всі ті, хто ще деякий час перебуватиме в полоні, але висловлюю палку надію на те, що цей перший етап продовжиться подальшими зусиллями зі звільнення всіх, хто перебуває в ув’язненні”, – наголосив Кирил, якого цитує РІА “Новости”.

Олександр Захарченко заявив, що обмін відбудеться 27 грудня і пройде за формулою “306 на 74”.

Місце і точний час обміну визначено, але не оприлюднюється з міркувань безпеки, зазначив у свою чергу жураналістам Віктор Медведчук.

“Місце і час вам повідомлять 27 грудня. Ми спеціально сьогодні про це не говорили, хоча, природно, домовилися і з приводу місця, і з приводу часу. Ми не говорили з міркувань безпеки, а 27 грудня вранці кожна зі сторін повідомить про це представникам ЗМІ”, – сказав Медведчук.

Патріарх Кирил підкреслив особливу роль в організації обміну Російської православної церкви.

“І там і там – наші люди. Хто ще так тужить, як сумує Російська церква у відношенні всього того, що відбувається, коли брат піднімає руку на брата?” – сказав Кирило.

Він подякував усім сторонам за “конструктивні переговори”, окремо відзначивши роль “Української православної церкви в особі блаженнійшого митрополита Онуфрія”.

ОНОВЛЕНО. Учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко підтвердила, що Київ передає сепаратистам ОРДЛО 306 ув’язнених і підозрюваних “там, де це дозволяє українське законодавство”.

“Була низка неузгоджених питань, як-то верифікація тих, хто не бажає переміщатися на окуповані території, ті, хто вже відбув покарання (термін закінчився в дні, коли вже тривала технічна робота по підготовці звільнення), інші. Нам в рамках Мінської гуманітарної групи, після непростих переговорів, вдалося зняти більшість з них.
Ми готові передати 306 громадян (де це дозволяє українське законодавство), аби звільнити 74 українців з окупованих територій”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Протягом останнього місяця СБУ, ГПУ, Мінська гуманітарна група, адміністарція президента, дипломати, пенітенціарна служба, обмудсмен Лутковська, МЗС провели колосальну роботу, щоб бути готовими до звільнення. Питання звільнення заручників є ключовим для “нормандського формату” і обговорювалося, зокрема, під час телефонних переговорів канцлера Німеччини пані Меркель і з президентом Порошенком, і під час її телефонної розмови з президентом Путіним. Президент Порошенко особисто координував всю роботу всіх відповідь них наших відомств, аби все не зірвалося. І я дякую всім причетним”, – зазначила Геращенко.

“Працюємо над останніми логістичні ми і технічними деталями, бо це буде найсмаштабніша подібна історія, коли буде передано 306 громадян і звільнено 74 українці.
І, ключове, щосекунди я пам’ятаю про тих, кого зараз, в ці дні, не відпустять з ОРДЛО. Ми маємо плани і пропозиції, як звільнити всіх. І як зробити це якнайскорше”, – додала вона.

Читайте також:
Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Після перевороту в “ЛНР” новий ватажок бойовиків Луганська Леонід Пасічник заявив, що зміна влади в “республіці” не вплине на хід підготовки до обміну полоненими.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи – це так звана “юридична чистка”.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

За нинішнім обміном ОРДЛО має звільнити 74 особи
зі 101 відомого українця в полоні, – Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна