За нинішнім обміном ОРДЛО має звільнити 74 особи зі 101 відомого українця в полоні, – Медведчук

 

Україна розшукує 168 осіб, щодо яких є дані про їх незаконне утримання на території ОРДЛО. Серед них встановлено дані щодо 101 особи.
Як передає “Новинарня“, про це заявив Віктор Медведчук, учасник гуманітарної підгрупи на переговорах в рамках ТКГ в Мінську, в інтерв’ю одному з російських пропагандистських видань.

“З приводу безвісти зниклих… На сьогоднішній день (інтерв’ю вийшло 21 грудня 2017 року – “Н”) це 401 особа. А ось тих, які утримуються на територіях ОРДО і ОРЛО, конкретно тих, кого розшукує українська сторона, – 168 чоловік. Повторюю, ми розшукуємо 168 осіб.
За нашими даними, утримується на сьогоднішній день 101 особа. Це дані, які підтверджені доказами, пред’явленими представниками Донецька і Луганська.
101 – ті, які встановлені, а 168 – це ті, кого українська сторона шукає.
Зараз підлягатимуть обміну, якщо обмін відбудеться (а я в це вірю), 74 людини, яких мають звільнити представники Луганська і Донецька”,заявив Медведчук в інтерв’ю RT.

Він зазначив, що “ДНР/ЛНР” вимагають звільнити в рамках обміну 386 осіб.

З них, за словами Медведчука, 306 осіб Україна готова звільнити, а 80 – це ті особи, які притягуються до кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини.

На запитання, де саме відбудеться обмін і хто контролюватиме процес, Віктор Медведчук зазначив, що це ще не відомо і не погоджено.

“Дійсно, будуть перевірятися списки, будуть представники обох сторін. Більш того, на цей обмін, як і на останні протягом декількох років, будуть запрошені представники ОБСЄ і Червоного Хреста, які будуть контролювати всю цю ситуацію і стануть свідками і учасниками цієї процедури по звільненню осіб з обох сторін лінії зіткнення”, – додав він.

Читайте також:
Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України.

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна