Дочасні вибори в Каталонії: незалежники знову мають перевагу

 

Партії, які підтримують відокремлення Каталонії від Іспанії, попередньо здобувають більшість голосів за підсумками місцевих виборів 21 грудня.

Про це свідчать результати екзит-полів, оприлюднені каталонським виданням La Vanguardia.

За даними опитувань виборців на виході з дільниць, сеператистські партії отримують від 67 до 71 мандата в парламенті, що має 135 місць.

За відокремлення Каталонії від Іспанії виступають три політичні сили: альянс JxCat (“Разом за Каталонію”), до якого входить колишній президент женералітату Карлес Пучдемон, який зараз перебуває в Бельгії, переховуючись від іспанськог оправосуддя; альянси ERC–CatSí (“Республіканська лівиця Каталонії – Каталонія “так!”) екс-президента Оріола Жункераса та CUP (Кандидати народної єдності).
За даними екзит-полів, вони отримують, відповідно, 28-29 мандатів, 34-36 мандатів, 5-6 мандатів.

На іншому фланзі лідирує каталонське відділення загальноіспанської центристської партії “Громадяни” (Ciudadanos) – 34-37 мандатів, далі – PSC (Соціалістична партія Каталонії, філія іспанської PSOE) – 18-20, ліві з Catalunya en Comú–Podem (філія іспанського Podemos) – 7-8, а також правляча в Іспанії консервативна Народна партія – лише 3-5 мандати.

У разі, якщо незалежницькі партії зберуть мінімальну кількість голосів, “незалежники” отримають 67 мандатів, тобто на один менше, ніж потрібно для більшості. Цей варіант є статистично малоймовірним. Більш реально, що вони отримають більшість, але з дуже незначною перевагою.

Це означатиме, що вибори не дозволили Каталонії вийти з політичної кризи, і рух за відокремлення від Іспанії продовжиться.

Наразі почався офіційний підрахунок голосів.

За прогнозами, явка була рекордно високою – близько 80%.

Пучдемон заявив, що повернеться до Іспанії, якщо переможе на дострокових виборах.

Читайте також:
Іспанський суд випустив під заставу шістьох екс-урядовців Каталонії

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який був не визнаний Мадридом.

Сенат Іспанії після цього ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.

Того ж дня прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня (21-D).

28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.

31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.

Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії. Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

Читайте також:
Пучдемон прийняв виклик перевиборами в Каталонії.
Сепаратисти можуть знову отримати більшість

Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна