Обмін з ОРДЛО: суд у Харкові звільнив ще одного “сепара”. Його останні слова – “смерть украм!”

 

Апеляційний суд Харківської області на своєму засіданні сьогодні, 20 грудня, визнав організатора і координатора організації “Південний схід” Юрія Апухтіна невинуватим у публічних закликах до насильницького повалення конституційного ладу, залишивши в силі звинувачення в масових заворушеннях.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на його адвоката Дмитра Тихоненкова.

“Суд виправдав Апухтіна за ч.3 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу України і захоплення державної влади – ІФ). Залишили тільки ч.1 ст.294 (масові заворушення) і за цією статтею оголосили покарання – 5 років. З огляду на «перезаліки» по закону Савченко, він повинен бути звільнений з-під варти негайно“, – сказав Тихоненков.

Як повідомив у “Фейсбуці” харківський активіст Вадим Поздняков, останніми словами Апухтіна в суді були: “Смерть украм!”.

Нагадаємо, 23 травня 2017 року Київський райсуд Харкова визнав організатора і координатора організації “Південний схід” Юрія Апухтіна винним в організації масових заворушень, які супроводжувалися погромами (ч.1 ст.294 Кримінального кодексу України) і громадських організацій закликах до насильницької зміни конституційного ладу України і захоплення державної влади (ч.3 ст.109 Кримінального кодексу України), засудивши його до 6 років позбавлення волі.

“Прокуратура довела в суді, що Апухтін був організатором масових заворушень в квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання діючої державної влади, створення “Харківської народної республіки” і так званої “Конституції ХНР”, – зазначив процесуальний керівник Максим Мозговий.

За словами Мозгового, також було доведено, що Апухтін був одним з ініціаторів проведення в Харкові “референдуму” з питань федералізації – створення так званої “Юго-Восточной автономии от Одессы до Харькова”, яке планувалося в травні 2014 року, але так і не відбулося.

Згідно із “законом Савченко”, перебування в СІЗО Апухтіну зарахували до терміну відбування покарання з розрахунку один день за два, тобто сепаратист мав вийти з тюрми навесні 2018 року.

На суді він заявляв, що винним себе не вважає і розкаюватися не буде.

Читайте також:
Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна