У 2017-му в світі вбито найменше журналістів за останні 14 років, – “РБК”

 

Щонайменше 65 працівників ЗМІ у всьому світі загинули за період від 1 січня до 1 грудня 2017 року у зв’язку зі своєю журналістською діяльністю.
39 із них були цілеспрямовано вбиті, ще 26 загинули під час виконання професійних обов’язків унаслідок бойових дій або терактів.

Відтак у 2017 році у світі загинуло найменше журналістів за останні 14 років.

Про це йдеться у звіті міжнародної організації “Репортери без кордонів”, який наводить українська служба “Німецької хвилі”.

Однією з причин цього медіаексперти називають виїзд журналістів із країн, у яких їхня робота стала надто небезпечною, зокрема з Сирії, Іраку, Ємену та Лівії.

Серед загиблих 2017 року 55 – чоловіки, десять – жінки.

Майже половина з цих журналістів загинули в країнах, де немає збройних конфліктів.

Найнебезпечнішими державами для журналістів у 2017 році визнали Сирію, Мексику, Афганістан, Ірак та Філіппіни.

 

Україна у звіті згадується з огляду на викрадення двох працівників ЗМІ бойовиками  “ДНР” і “ЛНР”.

Як пояснили DW в “Репортерах без кордонів”, ідеться про викрадення журналіста низки українських ЗМІ Станіслава Асєєва (Васіна) та блогера Едуарда Неделяєва.
Неделяєва “суд” самопроголошеної “ЛНР” влітку засудив до 14 років ув’язнення за проукраїнську позицію.

Сепаратисти на Донбасі “розглядають небагатьох критично налаштованих журналістів, які ще не втекли, як шпигунів”, констатують “Репортери без кордонів”.

За даними організації, на початку збройного конфлікту у 2014 році на Донбасі викрали понад 30 журналістів.
Той факт, що в 2017 році там викрадено двох працівників ЗМІ, у звіті пояснюється зниженням інтенсивності бойових дій, зміцненням лінії фронту та тим фактом, що нині на непідконтрольних Києву територіях Донбасу майже не залишилось критично налаштованих журналістів.

Станом на кінець року у світі викрадено 54 журналістів. Більшість викрадень відбулася в Сирії, Ємені та Іраку. Серед викрадених одна жінка, решта – чоловіки.

У зв’язку з журналістською діяльністюна кінець 2017 року 326 працівників ЗМІ станом перебувають за ґратами. При цьому майже половина з них опинилася у в’язницях п’яти країн – Китаю, Туреччини, Сирії, Ірану та В’єтнаму.
У самій лише Туреччині за ґратами нині перебувають понад 100 журналістів. Щонайменше 43 арешти “Репортери без кордонів” безпосередньо пояснюють журналістською діяльністю затриманих. Щодо десятків інших арештів триває перевірка причин, ідеться у звіті.

Читайте також:
“Репортери без кордонів” у День свободи преси вимагають
звільнити Романа Сущенка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна