Пристрасті за СЦКК. Бойовики намагаються влізти на місце в контактному центрі, звільнене росіянами

 

Бойовики “ЛНР” заявили про нібито створення власного представництва в СЦКК (Спільний центр з контролю і координації режиму припинення вогню).
Як передає “Новинарня“, це сталося 19 грудня – в день, коли зі складу СЦКК вийшли офіцери ЗС Росії.

“Представники ЛНР в почали самостійну фіксацію порушень режиму припинення вогню збройними силами України”, – про це на брифінгу в “Луганськ-інформцентрі” заявив так званий “представник народної міліції ЛНР” Андрій Марочко.

“Ми націлені на розв’язання конфлікту на Донбасі мирним шляхом і для цього надаємо всебічне сприяння Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ та суворо виконуємо Мінські домовленості. З сьогоднішнього дня наші представники в СЦКК почали самостійну активну роботу з фіксації порушень української сторони і взаємодії з СММ ОБСЄ”, – повідомив Марочко.

Насправді слова речника незаконних збройних формувань ОРЛО позбавлені сенсу, адже офіс Спільного центру з контролю і координації базується на території, контрольованій урядом України, в місті Соледар Донецької області, і за мінськими домовленостями СЦКК передбачає участь представників ЗС України й Росії, а не НЗФ ОРДЛО.

Як відомо, у вівторок, 19 грудня, російські офіцери з СЦКК залишили територію, контрольовану Україною (із затримкою через вечірній обстріл бойовиками “ДНР” селища Новолуганське).

У зв’язку з цим українська сторона також вивела своїх представників в СЦКК із зони конфлікту, зокрема з неконтрольованих територій.

Заяви МЗС

Напередодні, 18 грудня, МЗС РФ видало заяву, в якій було сказано, що російські представники в СЦКК покидають Україну через “напружену морально-психологічну обстановку” та “перешкоди”, які нібито чинила Україна російським учасникам СЦКК для виконання ними своїх службових обов’язків.

“Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег”, – сказано в заяві міністерства закордонних справ Росії.

Також в МЗС РФ зазначили, що з 1 січня 2018 року Україна планує ввести новий порядок в’їзду і перебування громадян Росії на своїй території, відповідно до якого ті повинні будуть завчасно надавати свої докладні персональні та біометричні дані українській владі. А ця норма буцімто “не відповідає положенням угоди між урядами РФ і України про безвізові поїздки громадян двох країн від 16 січня 1997 року і є неприйнятною для російських військовослужбовців”.

“У таких умовах подальша робота представництва збройних сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року російські офіцери, які входять до складу Центру, покинуть територію України”, – йшлося в повідомленні МЗС РФ.

У відомстві додали, що з вересня 2014 року до складу СЦКК входило 75 офіцерів збройних сил РФ, які змінювалися кожні три місяці.

 

Силует будівлі МЗС Росії в Москві. Фото: Reuters

У відповідь МЗС України висловило обуренння “одностороннім рішенням Російської Федерації про виведення 19 грудня 2017 року військовослужбовців збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК, м. Соледар, Донецька обл.)”.

“Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави.
Такий крок вчергове свідчить, що Москва не полишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати т. зв. «прямий діалог» з бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької і Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ“, – сказано в заяві з Михайлівської площі.

“Своїм рішенням Кремль значно підвищує безпекові ризики для СММ ОБСЄ, у т.ч. з метою нав’язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі“, – заявило Міністерство закордонних справ України.

“РФ, як сторона конфлікту на Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток безпекової ситуації і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній Уряду України.

Українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ у двосторонньому форматі та докладаючи усіх можливих зусиль для забезпечення безпеки персоналу Місії під час здійснення нею моніторингу ситуації в рамках свого мандату”, – наголошено в заяві.

Також МЗС звернулося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних призвести до зриву Мінських домовленостей.

Обстріли без СЦКК

Маючи інформацію про вихід росіян з СЦКК, штаб АТО вранці 18 грудня поширив попередження про те, що бойовики можуть використати таку ситуацію для обстрілу українських населених пунктів та інсценування обстрілів своєї території нібито Збройними силами України.
Увечері того ж дня бойовики обстріляли з РСЗВ “Град” центр смт Новолуганське, де постраждали мирні мешканці (вісім поранених).

Надалі речник “НМ ЛНР” Андрій Марочко заявив, нібито в ніч на вівторок, 19 грудня, ЗСУ обстріляли з артилерійських гармат міста ОРЛО Кадіївка (кол. Стаханов) і Первомайськ, в результаті чого померла пенсіонерка, чотири особи зазнали поранень, пошкодження отримали будинки та об’єкти інфраструктури.

Марочко заявив, буцімто “київські силовики скористалися виведенням з “ЛНР” офіцерів СЦКК, щоб безкарно обстрілювати територію “республіки”.

* * *

Варто зазначити, що на великій прес-конференції 14 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що надалі Київ має напряму домовлятися з ватажками “ДНР” і “ЛНР”.
Досі російська сторона СЦКК була посередником у контактах військових України та НЗФ ОРДЛО під час переговорів про призупинення бойових дій.

Про те, що Росія хоче відкликати своїх представників з СЦКК, стало відомо 16 грудня від СММ ОБСЄ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна