“А я вам кажу заткніться!” Саакашвілі відмовився давати свідчення в прокуратурі

 

Лідер партії “Рух нових сил” Михеїл Саакашвілі заявив, що піде на допит до Служби безпеки України, а не в Генеральну прокуратуру.
Про це він сказав біля входу до будівлі Генпрокуратури на вул. Різницькій у Києві, куди вранці 18 грудня прийшов за повісткою.

“Вони мене звинуватили у держперевороті. Нехай СБУ це розслідує. Ми їм (ГПУ) передали своє вітання. І я чекаю на виклик на допит в СБУ, де я буду давати всі необхідні покази”, – сказав Саакашвілі журналістам в ефірі каналу “112 Україна”.

Слідчий прокуратури Олександр Говорущак вступив у полеміку з Саакашвілі й сказав, що свідчення даються в кабінетах, на що той обурився: “Це у вас такі жести? Заспокойтеся. Не розмахуйте руками, молодий чоловіче!”

Коли слідчий попросив не підвищувати на нього голос, Саакашвілі заявив: “А я вам кажу заткніться і послухайте мого адвоката”.

На спробу слідчого настояти на своєму, Саакашвілі кинув: “Ось ваша прокуратура!” – і підступив упритул, обличчям до обличчя, до прокурора.

Його адвокат Руслан Чорнолуцький додав, що справа стосовно Саакашвілі, відкрита 4 грудня (за ознаками ч. 1. ст. 256 – “сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності” – Кримінального кодексу України), підслідна СБУ, тому на допит до прокуратури його клієнт не піде.

“Згідно з постановою генпрокурора Луценка від 5 грудня, ця справа – підслідність СБУ, тому ми не повинні і не зобов’язані приходити на допит до якоїсь невідомої групи прокурорів без повноважень. Саакашвілі закон не порушив, він прийшов на 9:30, але раніше він направив клопотання, що порушено процесуальні процедури і вимагає передачі справи до СБУ”, – зазначив Чорнолуцький.

За його словами, Саакашвілі не порушував процедуру: “Ми на 9:30 прийшли… Михеїл Саакашвілі після того, як отримав повістку поштою, 15 грудня подав клопотання на старшого групи прокурора Домбровського з вимогою негайно передати матеріали кримінальної справи орган досудового розслідування, а саме Слідчому відділу Головного управління СБУ в Києві та Київській області”.

Також адвокат додав, що завтра в 11:30 в Апеляційному суді Києва розглядатиметься апеляція на рішення суду першої інстанції щодо запобіжного заходу Северіону Дангадзе – соратнику Саакашвілі – в цій самій справі.

При цьому Говорущак заявив, що прокуратура так само має право викликати Саакашвілі на допити і що лідеру “РНС” повторно надішлють повістку.

Читайте також:
Луценко не змирився з рішенням суду про звільнення Саакашвілі

Як повідомляла “Новинарня“, 5 грудня Генпрокуратура оголосила Саакашвілі в розшук за ч.1 ст.15, ч.2 ст.28 та ч.2 ст.256 Кримінального кодексу України. Йому інкримінують сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності. Ідеться про ймовірне фінансування протестних акцій олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Вранці 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де мешкає лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Він у цей час піднявся на дах і заявляв, що може стрибнути на знак протесту. Пізніше Саакашвілі затримали й посадили в автомобіль, проте близько тисячі прибічників політика заблокували проїзд цього авто. Між правоохоронцями та активістами виникли сутички. Через деякий час, після протистояння активісти розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі і звільнили Саакашвілі.

Він перебував у протестному таборі біля Верховної Ради, в готелі “Київ”, а ввечері 8 грудня був затриманий на квартирі його сподвижника Юрія Покиньбороди, колишнього начальника ГУ МВС України в Луганській області та учасника АТО.
Три ночі й два дні Саакашвілі провів у СІЗО СБУ.

Печерський райсуд Києва 11 грудня відмовив у запобіжному заході у вигляді цілодобового домашнього арешту для колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі, про що клопотала Генпрокуратура. Він вийшов на волю на час розслідування.

10 вересня Саакашвілі з натовпом прихильників прорвався в Україну через кордон із Польщі, а 17 жовтня очолив протестну акцію біля Верховної Ради, яка згодом переросла в наметовий табір та недільні “Марші за імпічмент”.

Під час такого маршу 17 грудня відбувся невдалий штурм Жовтневого палацу, в ході якого постраждали десятки правоохоронців.

У липні 2017 року президент Петро Порошенко припинив громадянство України Михаїла Саакашвілі – на підставі вказання неправдивих даних у заяві про набуття громадянства, тож екс-президент Грузії і екс-голова Одеської ОДА є особою без громадянства.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна