Зимовий штурм Жовтневого. Як прибічники Саакашвілі не змогли пробитися на концерт Гленна Міллера

 

За фактом невдалої спроби захоплення будівлі Міжнародного центру культури і мистецтв (колишнього Жовтневого палацу) прибічниками Михеїла Саакашвілі поліція відкрила два кримінальні провадження.

Про це повідомила прес-служба ГУ НП в Києві.

“Унаслідок подій під будівлею Жовтневого палацу слідчі розпочали два кримінальні провадження: за ст. 15 ст. 341 (замах на захоплення державних або громадських будівель чи споруд) та ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України, оскільки серед поліцейських і нацгвардійців є постраждалі”, – йдеться в повідомленні.

Зазначено також, що коли для огляду місця події в Жовтневий палац прибула слідчо-оперативна група Печерського управління поліції, активісти не пустили правоохоронців у приміщення та застосували сльозогінний газ. У зв’язку з цим у поліції вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 343 КК (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу).

Фото: УП

Перший заступник керівника Нацполіції В’ячеслав Аброськін попередив, що всі причетні до захвату будівлі будуть встановлені, а винні будуть притягнуті до відповідальності.

“По данному факту порушено кримінальне провадження. Всі причетні до захвату будівлі будут встановлені. Винні будуть притягнуті до відповідальності”, – написав він у “Фейсбуці” (дослівно).

Близько 16:45 спроби штурму Жовтневого палацу припинилися, частина учасників акції розійшлася по домівках, ще близько 500 людей повернулися на Майдан Незалежності, де перед ними виступають політики, передає агенція “РБК Україна”.

Перед тим кілька сотень прибічників Михеїла Саакашвілі та він сам прийшли до Жовтневого палацу після мітингу на Хрещатику, який відбувався вдень 17 грудня, з 12-ї приблизно до 15-ї години.

Михеїл Саакашвілі заявив зі сцени, що “ми увійдемо” до Жовтневого палацу, і там розташується “координаційний штаб ради” протестної акції.

При цьому Саакашвілі сказав, що там уже перебуває нардеп Єгор Соболєв, який через це не виступив на завершення мітингу із повідомленням про наступні дії протестувальників.

Однак нацгвардійці заблокували вхід до МЦКМ, не дозволивши туди потрапити спершу людям у камуфляжі з шевронами добровольчих батальйонів та активістам “Революційних правих сил“, а потім і самому Михеїлу Саакашвілі та частині учасників “Маршу за імпічмент”, які прийшли з Майдану і перебували поруч.

У ході протистояння між сторонами відбувалися сутички.

Нацгвардійців по одному хапали й витягували в натовп.

Фото: Reuters

Протестувальники виламали вхідні двері Жовтневого палацу, повідомляв з місця подій кореспондент агенції УНІАН.

Правоохоронці, які перебували всередині, зайшовши з іншого входу, відтісняли нападників і захищалися через розбиті шибки вогнегасниками.

Мітингувальники при цьому кричали: “Пустіть народ до народного дому!”

Фото: РБК Україна

Як інформувало агентство “РБК Україна“, протестувальники розбили шибки у дверях та в ході бійки застосовували проти поліції петарди.

Поліцейські і нацгвардійці захищалася з використанням сльозогінного газу. При цьому було складно зрозуміти, яка зі сторін розпилює газ.

В цей час мітингувальники вмикали в динаміки пісню “Пливе кача” (як відомо, вона постійно лунала в 2014 році на честь загиблих тут, на вулиці Інституській, героїв Небесної сотні).

“Просто жах, який виходить за межу можливого. Дехто вже не знає, як до себе привернути увагу, тому готові на все, навіть наражаючи на небезпеку дітей.
В Жовтневому палаці проходить дитяче свято, а в цей час мітингувальники намагаються захопити цю будівлю.
Свято для дітей у Жовтневому палаці триває, мабуть, їм і невідомо, що роблять поліцейські та нацгвардійці заради їх безпеки, заради безпеки мирних киян….
Скоріше за все, комусь вкрай потрібно місце для зимівлі”, – писав у цей час у “Фейсбуці” заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

“Там зараз проходить новорічний дитячий ранок. Всередині сотні дітей та їх батьків”, – заявляв також у соцмережі нардеп Антон Геращенко, член колегії МВС.

У коментарі каналу “112 Україна” він заявив, що правоохоронці застосовують силу тільки у відповідь на агресивні дії протестувальників в рамках закону з метою забезпечення правопорядку.

За уточненими даними, насправді дитячий захід у МЦКМ відбувався зранку.

Натомість о 15:00 і 19:00 там, відповідно до афіші, в палаці проходять концерти всесвітньовідомого оркестру Гленна Міллера зі США під управлінням Віла Салдена (The World Famous Glenn Miller Orchestra directed by Wil Salden”).

Унаслідок зіткнення поліції та прихильників Саакашвілі біля Жовтневого палацу і всередині самої будівлі постраждали кілька правоохоронців.
Про це в коментарі каналу “112 Україна” заявив речник НПУ Ярослав Тракало.

За його словами, правоохоронці отруїлися розпиленою “речовиною невідомого походження”.

Фото: УП

“На цей момент біля Жовтненого палацу перебувають тисяча поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії, які супроводжували учасників заходу з місця збору в парку Шевченка до Жовтневого палацу. Біля нього учасники акції кидали петарди та застосували піротехніку, намагаючись прорватись усередину палацу, вчинили штовханину з правоохоронцями, пошкодили двері будівлі. На цей момент у мене є інформація про те, що є потерпілі збоку правоохоронців від отруєння невідомою речовиною”, – заявив Тракало.

Речник Нацполіції додав, що інформація про потерпілих серед протестувальників не надходила.

Затриманих серед протестувальників немає.

* * *

Крім Жовтневого палацу, ще одна група протестувальників з Майдану рушила до будівлі Верховної Ради.

Раніше протестувальники традиційно пройшли “Маршем за імпічмент” від парку Шевченка до Майдану.

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Поліція повідомила про 2-2,5 тисячі учасників акції. За словами сторонніх спостерігачів, можна говорити про 5-7 тисяч мітингувальників.

При цьому, оскільки сама площа була перекрита стелами з патріотичною символікою, сцена була встановлена ближче до Головпоштамту, і мітингарі стояли на Хрещатику в бік Київради.

Фото: УНІАН

На мітингу виступали, крім Михеїла Саакашвілі, Олесь Доній, Степан Хмара, Юрій Дерев’янко, дружина екс-комбата “Донбасу” Анатолія Виногродського та інші.
На сцені стояли в тому числі Валентин Наливайченко від “Справедливості”, Олексій Кучеренко з “Батьківщини”.

Як передає “Новинарня“, член політради “Руху нових сил” Іван Слободяник закликав мітингарів іти на площу Конституції до ВР і там готувати  “маленькі символічні барикадки”, які вони мають використати у вівторок, 19 грудня, коли вимагатимуть від парламенту прийняти закон про імпічмент.

Слободяник заявив, що “ці бариги”, зокрема голова ВР Андрій Парубій, заблокували можливість голосувати за електронні петиції на сайті Верховної Ради, які мають набрати 25 тисяч голосів, щоб бути розглянутими.
Відтак Слободяник поставив законопроект про імпічмент президента на голосування на площі, і коли учасники мітингу підняли руки “за”, ведучий оголосив: “Прийнято одноголосно. Будемо вважати це нашою електронною петицією”.

 

Фото: УНІАН

Екс-президент Грузії, колишній голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі, виступаючи перед прихильниками, заявив про готовність до переговорів із президентом України Петром Порошенком. Водночас він спростував наявність домовленостей про припинення протестів, назвавши такі повідомлення фейком.

“Які б фейки вам не підсовували, але ось я перед вами – живий Михеїл Саакашвілі. Я вам говорю – ми готові до переговорів і ми готові домовлятися тільки про одне – про відставку, про відхід від влади… та про повернення награбованого. Ось про це ми будемо розмовляти”, – наголосив він.

Саакашвілі додав, що ніколи “не домовляється з баригами про якісь «міжсобойчики-договорняки» чи про гроші, ніколи не буде торгувати вашими інтересами”.

Саакашвілі заявив, що пропонує Порошенку зустріч тільки “при камерах, за участю народу”, і розмова буде “тільки про одне – як вони повертають гроші, як закривають корупційні схеми, як притягують до відповідальності своїх кумів, посіпак, підлабузників… і як вони забираються до чортової матері”.

“Закулісних домовленостей, до яких всі звикли, від мене ніколи не буде і навіть не сподівайтеся, навіть якщо ви мене будете катувати, бити, вбивати”, – наголосив Михейл Саакашвілі.

В експресивному виступі він також назвав “сволочами” і “п’яними мусорами”, які “здали Донбас і Крим”, низку нинішніх керівників київської поліції та заступника голови НПУ Аброськіна.

Читайте також:
Саакашвілі написав Порошенку листа, бо йому надзвичайно важко, – Гриценко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна