В український прокат виходить кінодрама “Іній” з Ванессою Параді про війну на Донбасі

 

В український прокат виходить воєнна кінодрама “Іній” литовського режисера Шарунаса Бартаса з Ванессою Параді в головній ролі. Стрічка розповідає про людські стосунки на тлі української постмайданної дійсності і війни на Донбасі.

Як повідомили “Новости Донбасса”, фільм із 14 грудня запустили в режимі доекранного показу в київському кінотеатрі “Жовтень” для вивчення глядацького попиту.

Стрічку представляють мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Як інформувалаНовинарня“, фільм “Іній” є копродукцією Литви, України, Франції та Польщі (Studija Kinemа, Reborn Production,  KinoElektron, Insightmedia Ltd., Tato Film, Donten&Lacroix).
Його називають першим міжнародним кінопроектом про війну на Донбасі.

За сюжетом, молодому литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні, побачити й зрозуміти справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами (одну журналістку грає Ванесса Параді). Рокас у цих подіях знайде своє кохання.

“Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин”, – сказано в синопсисі.

Рокаса зіграв молодий театральний актор Мантас Янчяускас. Також у фільмі поруч із Параді знявся польський актор Анджей Хира, відомий за головною роллю у “Катині” Анджея Вайди.

Французька продюсерка стрічки Яня Краль із кінокомпанії KinoElektron зазначила, що “Іній” – це “амбітне засніжене роуд-муві, що рухається крізь Литву, Польщу та Україну аж до зони військових дій”, і назвала стрічку “унікальною подорожжю в українське сьогодення”.

Зйомки “Інію” почалося в грудні 2016-го. Близько двох тижнів робота тривала на адмінмежі з окупованим Кримом.

Відоме французьке видання Libération назвало “Іній” поміж двадцяти стрічок, заради яких у 2017 році варто продовжувати ходити в кіно – поруч із новими фільмами Мартіна Скорсезе, Філіппа Гарреля, Лава Діаза та інших майстрів світового кінематографу.

Фільм висунуто від Литви претендентом на премію “Оскар” Американської кіноакадемії у номінації “найкращий фільм іноземною мовою”.
Також “Іній” –  учасник конкурсу Каннського кінофестивалю 2017 року.

Стрічка стала одним із переможців 8-го пітчингу Держкіно України. 19 жовтня 2016 року Держкіно уклало контракт про надання державної підтримки фільму “Іній” розміром 11,480 млн. грн.
Раніше проект отримав підтримку міністерства культури Литви й Литовського фільм-центру на суму 644 тис. євро.
Загальна вартість фільму – 39,9 млн. грн.

Як писали ЗМІ, Шарунас Бартас, засновник студії “Кінема”, випускник ВДІК 1991 року (“Євразієць”, “Три дні”, “Коридор”, “Свобода”, “Дім”), високо поцінований французькими сінефілами. Ретроспектива його фільмів відбулася в Центрі Помпіду з нагоди виходу монографії, присвяченої творчості митця.

Читайте також:
Поки що немає жодних домовленостей на прокат “Кіборгів”
за кордоном, – Держкіно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна