У нових мантіях: Верховний Суд перезапустився в день 100-річчя утворення Генсуду УНР

 

У п’ятницю, 15 грудня, в День працівників суду, починає роботу оновлений Верховний Суд України.

Ця дата обрана, тому що цього дня виповнюється також 100 років від дня заснування Генерального Суду УНР.

Відтак припиняють функціонувати старий ВСУ і спецсуди – Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

У церемонії з нагоди старту нового ВСУ взяли участь президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а також голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

Порошенко назвав 15 грудня “великим днем”, який підсумовує трирічну роботу над судовою реформою.

Також цього дня, 15 грудня, набувають чинності проголосовані Верховною Радою 3 жовтня нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу й Кодексу адміністративного судочинства.

Новий Верховний Суд складається з Великої палати, касаційного адмінсуду, касаційного госпсуду, касаційного цивільного суду і касаційного кримінального суду.

Станом на 15 грудня призначено 113 суддів Верховного Суду із 200 максимально можливих.

Напередодні Рада суддів України затвердила новий зразок мантії судді Верховного Суду.

“Мантію судді ВСУ виготовлятимуть із тонкої костюмної тканини середньої щільності темно-синього кольору.

Вона матиме трапецієподібний силует, що значно збільшується в об’ємі за рахунок м’яких складок, які розходяться донизу від плечових швів поличок і спинки.

Мантія без комірця, а горловину оброблено внутрішньою обтачкою, що сягає рівня грудей.

Чітка форма силуету досягається за рахунок плечових накладок. Довжина мантії має бути така, щоб відстань від підлоги до нижнього краю мантії становила 15 сантиметрів”, – інформує прес-служба РСУ.

* * *

Верховний Суд є єдиним судом, який переглядає в касаційному порядку судові рішення, винесені судами першої та апеляційної інстанцій.
Суди нижчих інстанцій зобов’язані під час вибору і застосування норми права до спірних правовідносин враховувати висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Колегія суддів касаційного суду має право передати справу на розгляд Великої палати Верховного Суду, якщо прийде до висновку, що справа містить виняткову правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права і формування єдиної правозастосувальної практики.

Велика палата також переглядає в апеляційному порядку судові рішення у справах, розглянутих ВСУ як судом першої інстанції.

Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень депутата Верховної Ради, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності парламенту, Президента, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Читайте також:
Головою нового ВСУ стала Валентина Данішевська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна