До обміну в ОРДЛО готують також мера-сепартиста Слєпцова

 

Слов’янський міськрайонний суд Донецької області у четвер, 14 грудня, випустив з-під варти колишнього міського голову Торецька (кол. Дзержинськ) Володимира Слєпцова. 
Про це повідомила в соцмережі координатор групи “Медійна ініціатива за права людини” Ольга Решетилова.

Посилаючись на слова помічника судді, вона повідомила, що Слєпцова готують до обміну полоненими між Україною й ОРДЛО.

У дописі журналістки зазначено: “Екс-мер Торецька (…) Володимир Сліпцов вчора не повернувся до своєї камери у Бахмутському СІЗО.
Виявляється, Слов’янський міськрайонний суд звільнив Володимира Микитовича з-під варти. “Так, його вчора було звільнено, і він без конвою вийшов із зали суду”, – підтверджують нам в суді.
“Це все в рамках обміну. Більше вам нічого не можу сказати. Звертайтесь до прокуратури і СБУ”, – сказав мені помічник судді”.

Решетилова також зазначила:

“…Але не поставити кілька питань по Сліпцову я просто не можу.

1. Чому ми не знали раніше, що бойовики внесли Сліпцова у списки на обмін? Тому що СБУ від нас ретельно ці списки приховувала? Чи, може, він там з’явився нещодавно і під шумок обміну? Наприклад, після того, як його покровитель нардеп Шкіря із кимось про це домовився?

2. Чому судовий процес над Сліпцовим був закритим? Чи не тому, щоб ми так і не дізналися, як насправді відбулася “русская весна” на Донбасі?

Напередодні, до речі, ГПУ закрила справу проти тодішнього губернатора Донеччини Андрія Шишацького. Саме він збирав мерів напередодні окупації і віддавав розпорядження (про це в одному зі своїх інтерв’ю говорить Неля Штепа). З Шишацьким прововжував підтримувати зв’язок і Сліпцов.

3. Сліпцов – колишній мєнт. Його люди продовжують працювати у торецькому відділі поліції. Один з них – Владлен Сударіков – наразі один з очільників цього відділу. Торецька поліція, до слова, продовжує саботувати розслідування побиття проукраїнських активістів людьми нардепа Шкірі рік тому та підпал машини відомого місцевого волонтера Володимира Єльця.

4. Сліпцов має власність в Торецьку і тісні зв’язки з місцевим “бізнесменом” і кримінальним авторитетом Рибаком. Відтак не просто зацікавлений, а має всі можливості впливати на ситуацію в місті. І хто може гарантувати безпеку місцевим жителям, які писали заяви про злочини екс-мера і давали проти нього свідчення в суді?

5. Як так сталося, що такий близький соратник бойовиків “ДНР” два роки після початку війни продовжував керувати містом? Хто за це відповість? І хто тепер гарантує, що Сліпцов не захоче повернутися в Торецьк зі своїми друзями?”

Читайте також:
Екс-мер Торецька перебуває в Бахмутському СІЗО, – Мін’юст

Як інформувала “Новинарня“, Володимиру Слєпцову оголосили підозру в сепаратизмі та заарештували 17 серпня 2016 року. 29 серпня депутати міської ради на сесії прийняли рішення про висловлення недовіри Слєпцову.
За даними прокуратури, підозрюваний чиновник 15 квітня 2014 головував на засіданні сесії міської ради і вносив до порядку денного питання про призначення незаконного референдуму в Торецьку. Крім мера і депутатів, участь в сесії брали представники незаконної організації “ДНР”, які закликали визнати самостійність окремих районів області та незаконно зняли і винесли із сесійної зали прапор України.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО: Україна віддає російського танкіста Гаджиєва

Процес обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Раніше Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

На прес-конференції 14 грудня Путін сказав про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити повідомлення про масові рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів і громалян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна