Путін готовий відпустити 67 українських полонених замість 74. І знову каже “іхтамнєт”

 

Президент РФ Володимир Путін підтвердив готовність до обміну українських заручників на Донбасі на осіб зі списків прихильників ОРДЛО.

Про це розповів в прямому телеефірі на великій прес-конференції 14 грудня, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН Романа Цимбалюка.

“За дорученням президента Порошенка цим займається пан Медведчук, який був запрошений [Московською] патріархією в Єрусалимський монастир і там звернувся з проханням, оскільки обмінів давно не було, вплинути на керівництво “Л/ДНР” з тим, щоб вони погодилися на цей обмін. Ми провели цю роботу. Я навіть по-моєму вперше взагалі з ними розмовляв. Вони погодилися”, – заявив Путін.

Потім, за його словами, Віктор Медведчук “за узгодженням з українською стороною привіз список”.

“67 осіб з одного боку і близько 300 чи щось таке – з іншого. Це був український список. І з ним погодилися. Я хочу, що б ви зрозуміли, що це саме так. Я нічого не перекручую”, – сказав Путін.

“Потім раптом сказали: ні, це недобре, ми повинні цей список змінити. І знову взяли все зупинили. Слухайте, ну давайте зробимо це врешті-решт. Потім можна і далі піти… Треба дійсно напередодні Нового року і Різдва зробити цей добрий крок назустріч людям”, – зазначив президент РФ, слова якого передає “Українська правда”.

Відповідаючи на іншу частину запитання Цимбалюка, Путін вкотре наголосив, нібито російська армія на сході України не воює.

Український журналіст нагадав про росіян, які воюють на Донбасі, й запитав, чи буде Путін навіть після виборів в РФ займати “таку абсурдну позицію” щодо миротворців, а його люди будуть далі “займатися різаниною” на сході України.

Кореспондент РІА “Новости” доповнила питання темою мінських угод.

“З приводу мінського формату – ефективність, звісно, низька. На мій погляд, перш за все, через неконструктивну позицію сьогоднішньої київської влади”, – сказав Путін.

“Немає ніякого бажання реалізовувати мінські угоди, немає жодного бажання почати справжній політичний процес, завершенням якого може бути реалізація угоди про особливий статус Донбасу, яку закріплено у відповідному законі України, ухваленому Радою, але не введеному під різними приводами в силу”, – заявив президент РФ.

Путін знову заявив, що першоджерелом української трагедії був “державний переворот”, із яким частина населення України не погодилися.

Російської армії на території Донбасу немає“, – повторив Путін.

За його словами, “там справді створено певні військові та міліцейські формування”, які “готові відбити будь-які крупномасштабні військові акції проти Донбасу”.

“Ми вважаємо, що це відповідає інтересам тих людей, які проживають на цій території. Якщо у них такої можливості не буде, то різанина буде здійснена націоналістичними батальйонами – і їх ніщо не зупинить, навіть звернення до правозахисних організацій – як мені радили деякі західні колеги”, – заявив Путін.

Таким чином він відреагував на слова Романа Цимбалюка про те, що у звільнених українською армією містах – Слов’янську, Маріуполі та ін. – люди живуть без утисків з боку української влади.

З приводу місії миротворців Путін зазначив: “Це саме Петро Порошенко говорив про необхідність спочатку озброїти співробітників ОБСЄ. Я погодився. ОБСЄ одразу від цього відмовилося. Потім Петро Олексійович сказав, що треба дбати про безпеку співробітників ОБСЄ за допомогою сил ООН – я і з цим погодився. І щоб не було сумнівів, що ми з цим згодні, ми внесли проект відповідної резолюції [в ООН].
Після цього Меркель мені в телефонній розмові сказала: “Ну, чому лише на кордоні лінії поділу? Співробітники ОБСЄ переміщаються по всій території Донбасу. Погодься, будь ласка, з тим, щоб вони були під охороною всюди, в тому числі, і на кордоні між Росією і Донбасом, Росією і Україною”. Я подумав – ми погодилися. Ми тут же внесли корективи в свою резолюцію”.

За його словами, “зараз з’ясовується, що і цього не достатньо”.

“По суті, все зводиться до того, щоб поставити під міжнародний контроль цю територію. Ми не проти цього, але для цього потрібно київській владі домовлятися з самим Донбасом“, – заявив Путін.

“Конфлікти подібного роду в світі ніде не вирішувалися лише через посередників. Вони всюди вирішувалися в ході прямих контактів між сторонами конфлікту. Київська влада сьогоднішня, на жаль, ухиляється від цих прямих контактів”, – додав він.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

Процес обміну полоненими зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими.

Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.

Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна