Понад 28 тисяч дітей на лінії фронту потребують підтримки, – Truth Hounds

 

Правозахисники з організації Truth Hounds презентували в Києві документальний фільм “Поміж”, що розповідає про українських дітей, які живуть в зоні конфлікту.

Стрічку відзняли в поселенні неподалік від Горлівки на Донеччині.

“Дев’ять днів зйомок влітку були напрочуд “тихі”. Але з початком осені та зими загострюються обстріли. Для дітей, що живуть впритул до лінії зіткнення – це те, до чого вони звикли на четвертий рік війни”, – зазначила режисер фільму Юлія Кочетова-Набожняк на презентації 12 грудня.

Правозахисники наполягають, що Україні потрібно посилити роботу щодо психологічної реабілітації дітей, які проживають в зоні конфлікту. Також необхідно відводити війська від навчальних закладів, щоб не створювати додаткові умови для атак проти дітей.

За даними Мінсоцполітики, станом на листопад 2017 року лише у підконтрольних уряду населених пунктах на лінії зіткнення проживає понад 28 тисяч дітей. Зокрема, в Донецькій області впритул до лінії розмежування мешкають 20688 дітей, у Луганській – 7693. Загалом у зоні проведення АТО живуть 418 158 дітей.

“Ці діти перебувають у стані постійного стресу та тиску, вони ростуть в умовах війни і вона для них стала нормою, невід’ємною частиною життя. Вони потребують проактивної психологічної допомоги. Гарячі лінії підтримки не в змозі докорінно змінити цю ситуацію. Необхідні спеціалісти, які працюватимуть з дітьми безпосередньо на місці. Створять для них зони безпеки дитини, в яких дитинство буде дитинством, а не життям у війні. Іншим важливим питанням досі залишається проблема відведення військ та воєнних об’єктів від навчальних закладів. За роки конфлікту Україна так і не ратифікувала Safe Children Declaration щодо захисту учнів, вчителів та навчальних закладів в періоди збройних конфліктів”, – наголосив координатор правозахисної організації Truth Hounds Ярополк Бриних.

Читайте також:
“Летить такий великий стрес… Що це, діти? АГС!”
Боєць АТО запропонувала віршики в стилі чорного гумору

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна