Новий прем’єр Польщі хоче повернути стратегічне партнерство з Україною

 

Новий глава уряду Польщі хоче повернутися до справжнього стратегічного партнерства зі східними партнерами, зокрема з Україною.

Про це заявив новопризначений прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив 12 грудня під час виступу в Сеймі з програмою дій свого уряду, повідомляє “Укрінформ“.

“Ми хочемо повернутися до справжнього стратегічного партнерства на Сході. Ми плануємо поглибити наші відносини з Україною, Литвою чи Грузією і надати їм нову якість”, – заявив Моравецький.

Він зазначив, що основою безпеки Польщі є НАТО, а США залишаються головним союзником Польщі.

За словами голови Ради міністрів РП, Варшава продовжуватиме об’єднувати країни регіону, зокрема в рамках Вишеградської групи та проекту “Трьох морів” (Адріатика, Балтика, Чорне море).

Матеуш Моравецький підкреслив, що Польща виступає проти Євросоюзу “кількох швидкостей”, і зауважив, що Брюссель повинен надати усім країнам Спільноти однакові шанси на розвиток.

Він наголосив, що механізм розподілу біженців між країнами ЄС себе не виправдав, а Польща є одним з ініціаторів виправлення цієї ситуації.

Під час свого виступу новий глава польського уряду багато уваги приділив економіці та соціальному розвитку країни. Він підкреслив, що його уряд буде “урядом продовження” того, що розпочала його попередниця Беата Шидло.
За словами Моравецького, його уряд уникатиме крайнощів, йому буде далеко як до неолібералізму, так і до соціалізму.

Нагадаємо, 7 грудня президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку керівника уряду Беати Шидло, яку усунула правляча партія “Право і справедливість”, та наступного дня призначив на посаду прем’єр-міністра Матеуша Моравецького – віце-прем’єра та міністра розвитку і фінансів.

11 грудня було призначено уряд, у якому всі міністри зберегли посади. Шидло стала віце-прем’єром.
Серед інших, всупереч очікуванням, зберіг пост глави МЗС Вітольд Ващиковський, відомий своєю жорсткою позицією щодо України в історичних питаннях (при ньому МЗС РП запровадило “чорний список” нев’їзних українських політиків).

На 13 грудня заплановано візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна