Суд остаточно повернув державі незаконно приватизований Ахметовим “Укртелеком”

 

Київський апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду за позовом Фонду держмайна про розірвання договору з продажу компанії “Укртелекому”, визнавши її приватизацію незаконною.

Про це повідомив в. о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров.

“Відповідно до рішення суду, договір купівлі-продажу 92,791% акцій ВАТ „Укртелеком“, укладений між Фондом та ТОВ „ЕСУ“, розірвано. Зобов’язано ПАТ „Державний експортно-імпортний банк України“ списати з рахунку ТОВ „ЕСУ“ пакет акцій ПАТ „Укртелеком“ на рахунок держави Україна”, — написав Трубаров у “Фейсбуці”.

Суд також ухвалив  стягнути з ТОВ “ЕСУ” на користь державного бюджету 81,9 млн. доларів пені та 243,2 тис. грн. на користь Фонду держмайна у зв’язку з витратами по сплаті судового збору.

“ЕСУ” категорично не згодна з рішенням Апеляційного суду, і будемо використовувати всі процесуальні можливості, зокрема – подання касаційної скарги”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у компанії.

Як відомо, Фонд держмайна України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу продав 92,79% акцій “Укртелекому” на початку 2011 року – під час президентства донеччанина Віктора Януковича – українській “дочці” австрійської EPIC – ТОВ “ЕСУ” – за 10 млрд. 575,1 млн. грнт
Група “СКМ” донецького олігарха Ріната Ахметова, одного зі спонсорів партії Януковича, придбала “ЕСУ” у 2013 році.

ФДМУ подав до суду позов про розірвання договору з “ЕСУ” у середині травня 2017 року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн. пені.

19 жовтня 2017 року Господарський суд Києва задовольнив позов ФДМ і вирішив повернути 92,791% пакет акцій “Укртелекому” у державну власність та стягнути $81,9 млн. пені (2,0171 млрд. грн.) за невиконання інвестиційних зобов’язань.

“Укртелеком” у першому півріччі 2017 року отримав чистий прибуток 355,3 млн. грн, що майже вдвічі перевищує показник за аналогічний період 2016 року. Чистий дохід зменшився на 1,5% – до 3,154 млрд. грн.

Читайте також:
Заблокувати россоцмережі можна за кілька хвилин. Укртелеком уже почав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна