Геть від совка. Ветеранські громадські організації будуть фінансуватися з бюджету за конкурсом

 

автор: Ольга Гордійчук

Громадська рада при Міністерстві соціальної політики погодила проект постанови про перехід на новий принцип фінансування ветеранських громадських організацій з держбюджету. Згідно з проектом, Мінсоц виділятиме кошти не на статутну діяльність організацій, а фінансуватиме проекти цих організацій, відібрані на конкурсній основі.

Перейдуть до нового способу фінансування після прийняття відповідної постанови Кабінетом Міністрів.

Мова йде про розподіл 20 мільйонів гривень щороку.

Громадські активісти та учасники АТО пробивали це рішення ще з весни 2017 року. Здавалося, вже домоглися свого – і конкурс запуститься для другого півріччя. Однак Мінсоц тоді дав задній хід, залишивши непрозорий механізм фінансування “ГОшок”. Із пріоритетом для наближених діячів, які часто мають мало спільного з реальною роботою на ветеранів та АТОвців.

І ось – чергова спроба переламати “совковий” підхід.

Працівник відділу соціальної адаптації учасників АТО в Мінсоцполітики Борис Венгер розповів “Новинарні“, як здійснюватиметься фінансування по-новому:
“Треба провести захід. Громадські організацій подають свої пропозиції. В Держслужбі у справах ветеранів буде створена комісія, яка визначить переможця конкурсу і виділятиме кошти на захід”.
В комісії будуть представники Міністерства соціальної політики, Держслужби у справах ветеранів і учасників АТО та громадськості. Чиновники можуть становити половину комісії , решта – члени громадських об’єднань. У комісії не може бути представник організації, яка претендує на виділення коштів”.

Згідно до компромісного проекту, на статутні витрати можна буде перебачити максимум 20% державного гранту, решту 80% – на конкретний проект.

Один із активістів, який наполягав на прийнятті постанови, ветеран АТО Віталій Кузьменко також пояснив “Новинарні“: “Відбуватиметься конкурс із трьох етапів. Громадські організації подаватимуть на нього свої проекти. На першому етапі їх перевіряють на технічну відповідність поданим вимогам. Другий передбачає публічний захист проекту. На ньому можуть бути присутні представники громадськості та журналісти. Все має бути максимально відкрито. Третій етап – конкурсна комісія оцінює кожну пропозицію. Складається рейтинг проектів і визначаються переможці, які будуть профінансовані”.

“Якщо організація не виконала результативні показники, може бути визнано, що проект не виконаний, і гроші будуть повернені в бюджет”, – каже Кузьменко.

За дорученням міністра соціальної політики Андрія Реви проект постанови мав бути погоджений із громадською радою при міністерстві.
За словами авторів постанови, це й було найбільшою перепоною у її прийняті.

Громадська рада погодила цю постанову лише з третьої спроби.

Перша спроба була 30 травня 2017 року, але тоді громрада не прийняла рішення. Тому, попри обурення активістів, громадські організації отримали фінансування на 2017 рік у повному обсязі.

Удруге це питання обговорювали 4 грудня. Тоді проект спрямували на доопрацювання. На третій зустрічі, 8 грудня, громрада вже без супротиву погодила проект постанови.

За словами активістів, перехід на нову схему затягувався через те, що очільник громадської ради та радник міністра соцполітики Олексій Ліпіріді наполягав на створенні електронного голосування за найкращий проект. Проте 5 грудня цю ідею остаточно відкинули.

За словами Віталія Кузьменка, на реалізацію такої ідеї потрібно було б виділити більше чверті річної суми фінансування організації.

“Позасистемні” активісти зауважували, що колишній діяч “Волонтерського десанту” в Міноборони Олексій Ліпіріді, який став непомітно для інших оформив статус учасника бойових дій, у “першій серії” всіх цих пристрастей навколо фінансування ветеранських “ГОшок” опирався переходу на конкурсний відбір.
При цьому він за старою схемою отримав на власну громадську організацію “Всеукраїнський центр допомоги учасникам АТО” 2,2 млн. грн. з держбюджету (на проект бізнес-освіти АТОвців).

Утім тепер, нарешті, має бути затверджено нові підходи до фінансування ветеранських ГО Мінсоцом і Держслужбою ветеранів.

Для цього проект постанови має підписати міністр соцполітики Андрій Рева, після чого її затвердить Кабінет Міністрів.

За словами активістів, в будь-якому випадку, постанову приймуть до кінця цього року.

Заступник міністра Наталя Федорович в коментарі “Новинарні” зазначила, що у документа є дві складові. Перша – це постанова про порядок проведення конкурсу, друга – порядок фінансування.

У порядку фінансування буде визначено, на що кошти можуть витрачатися і хто може бути отримувачем грошей. Другу частину Кабмін затвердить пізніше, над нею ще працюють у міністерстві.

Читайте також:
Мінсоц виділив 9,5 млн. на псевдоветеранські “ГОшки”.
Є загроза, що те саме буде і в другому півріччі. ДОКУМЕНТ

Як інформувала “Новинарня“, 11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Це стало наслідком активних протестів АТОвців та волонтерів проти прямого виділення бюджетних коштів для “старих” ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.

Ініціатором акції став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який на попередніх зборах відзначився тим, що вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

Супротивники старого підходу наголошують: по суті прорадянські, комуністичні, проросійські ветеранські організації отримують величезні суми з державного бюджету України без конкурсу проектів, і ці кошти йдуть здебільшого на статутну діяльність, урочисті заходи, бюрократичні потреби, оренду офісів тощо.

Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишився старим.

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування
з міського бюджету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна