Суд над Саакашвілі: жуйка голодуючого, вихід із “клітки”, поруки Тимошенко

 

Голова партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко пропонує взяти на поруки лідера “Руху нових сил” Михеїла Саакашвілі, якому 11 грудня обирають міру запобіжного заходу у Печерському суді Києва.

Про це повідомила нардеп від “Батьківщини” Альона Шкрум.

“Юлія Володимирівна готова взяти на поруки Міхеїла Саакашвілі, “з метою перевиховання”, – додає Міхеіл. І сміється”, – написала Шкрум у “Фейсбуці”.

Тимошенко разом з іще кількома депутатами присутня в Печерському райсуді, де о 12:00 у понеділок розпочалося засідання щодо запобіжного заходу затриманому  Саакашвілі.
Крім Тимошенко і Шкрум, Саакашвілі підтримують нардепи від “Батьківщини” Ігор Луценко, Іван Крулько, позафракційні Дмитро Добродомов, Юрій Дерев’янко та інші.

У невеликій залі суду присутні близько сотні людей, представників ЗМІ, прибічників Саакашвілі, правоохоронців тощо. Більшу кількість прихильників лідера “Руху нових сил” поліція не пропускає до будівлі суду, вони мітингують на вулиці.

На Хрещитику біля арки у двір суду перебувають кілька сотень прибічників Саакашвілі. Фото : РНС

Михеїл Саакашвілі на початку засідання перебував у скляному боксі, однак суддя Лариса Цокол задовольнила клопотання захисту, і політик вийшов до своїх адвокатів та сидить поруч із ними.

Саакашвілі на суді заявив, що тримає голодування – каже, що не їв чотири дні, і йому сподобалось.
Про це він повідомив журналістам під час перерви, відповідаючи на питання, чи не шкодить його шлунку жуйка, яку він жує.

“Юля Володимирівна протрималась один раз [без їжі в ув’язненні] 28 днів. І подивіться на неї – все добре”, – цитує Саакашвілі “УП”.

При цьому Михеїл Саакашвілі у суді назвав себе “військовополоненим”.

“Я не вважаю себе затриманим. Я вважаю себе у військовому полоні. Я вважаю себе полоненим олігархату України і Путіна. Я військовополонений. Реально. Бо вони ведуть війну проти України”, – сказав підозрюваний.

На запитання, якого рішення він очікує, затриманий сказав: “Що би вони не винесли – наша боротьба буде тривати”.

За словами Саакашвілі, якщо його повернуть до в’язниці, то він продовжить голодування.

“Я не боюсь. Я показав, як може працювати президент, і я покажу, як може померти президент. Якщо вони мене повернуть до в’язниці, я буду голодувати до кінця. Але всі будуть знати, хто влаштував це вбивство. Вони можуть мене вбити, але вони ніколи не вб’ють народ України і прагнення українців до волі”, – сказав він.

Саакашвілі заспівав у суді український та грузинський гімни у суді.

Захист Саакашвілі просив суд повернути прокуратурі клопотання про запобіжний захід і не розглядати його 11 грудня. Вранці лідер “РНС” відмовився отримувати клопотання без адвокатів.
Але суд запропонував Саакашвілі в суді офіційно отримати клопотання про запобіжний захід – і той підписав.

Далі захист заявив про викрадення Саакашвілі 5 грудня й 8 грудня.

Захист клопотав про відвід прокурора Говорущака через те, що за його рішенням 8 грудня провели обшук без санкції слідчого судді, і тоді затримали Саакашвілі. Крім того, адвокат Руслан Чорнолуцький звинуватив прокурора в розголошенні таємниці досудового розслідування.

За словами адвоката, протокол про затримання складався вночі з 8 на 9 грудня, Саакашвілі при затриманні не зміг скористатися правом на захист у квартирі свого друга
Прокурор заперечив, що перевищив повноваження й незаконно затримав Саакашвілі.

Він зазначив, що о 20:10 у п’ятницю суд уже не працював, тому звернутися до суду про проведення обшуку було вже не можливо. Тому провели обшук на підставі рішення про проникнення до житла до отримання рішення суду, відповідно до ч. 3 ст. 233 ККУ.

Суддя вирішила, що твердження про тиск генпрокурора на Говорущака є непідтвердженим припущенням адвокат і не побачила порушень у діях прокурора.

Відтак суд відмовив захисту у відводі прокурора.

Фото: РНС

Під час аргументації клопотання сам Саакашвілі розповів про події 5 грудня:
“Коли я був на даху, коли я мобілізував наших прихильників, щоб вони прийшли, щоб це не відбувалося в таємниці, до мене підійшов прокурор – і він мені казав: “Мене послав генеральний прокурор Луценко і я Вам даю чесне слово, що вас ніхто не буде затримувати. Ви підете зі мною, ми поїдемо до Луценка – він хоче з вами поговорити. І ми Вас, звісно, відпустимо. Після того я повертаюся в квартиру – і той же прокурор дістає аркуш і каже: “Ви затримані”. Підлість найвищої категорії!” – обурився політик.

“І коли мене везли в машині, СБУ казали: “Ми тебе захищаємо”. Я питаю: “Ви мене затримали?” – “Ні, ми вас охороняємо, ми вас не затримуємо”. Там був такий цирк, що далі нема куди”, – додав він.

У паузі засідання Саакашвілі також відкинув підозри в тому, що він – “агент Путіна”. “За мене Путін віддасть всіх розвідників“, – заявив Саакашвілі.

Після оголошення рішення щодо клопотання захисту суд щодо обрання запобіжного заходу Саакашвілі оголосив перерву на 15 хвилин.

Нагадаємо, 11 грудня в Печерському суді обирають запобіжний захід для Михеїла Саакашвілі, якого обвинувачують у сприянні злочинному угрупованню олігарха-втікача Сергія Курченка.
Суддя Лариса Цокол має прийняти рішення до 22:00, інакше тридобове утримання Саакашвілі під вартою завершиться.
Прокуратура повідомляла, що проситиме для Михеїла Саакашвілі цілодобового домашнього арешту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.