Лідером французьких “Республіканців” став близький до ультраправих Лоран Вок’є

 

Французька партія “Республіканці”, що є спадкоємицею голлістської політичної сили, обрала нового голову. Ним став 42-річний Лоран Вок’є – екс-міністр освіти та досліджень, чинний керівник регіону Овернь-Рона-Альпи, ревний католик та євроскептик.

На голосуванні в неділю, 10 грудня, його підтримали майже 75% членів партії, які взяли участь у виборах нового лідера.

Вок’є заявив, що партія має чітко відмежуватися від політики президента Еммануеля Макрона та стати “істинно правою”, передає агенція dpa.

На посаді голови партії Лоран Вок’є замінив екс-президента країни Ніколя Саркозі, в уряді якого він був міністром у 2011-2012 роках.

“Починається нова ера для правих… Ми переосмислимо та перебудуємо все. Це недвозначний сигнал: так, праві повернулися”, – заявив Вок’є.

Оглядачі називають його погляди на ідентичність, безпеку та міграційну політику близькими до правопопулістського “Національного фронту” Марін Ле Пен.

Серед іншого, він виступає з антимігрантських, антиєвропейських та антиелітарних позицій та закликає до повернення авторитету держави та закону.

Вок’є закликає збільшити кількість поліцейських та місць у в’язницях, а також “звести імміграцію до мінімуму”, встановивши квоти на прийом біженців та переглянувши правила надання притулку.

Сам Вок’є відкидає закиди щодо “вкрай правих” поглядів та каже, що виступає за середній клас і ЄС, проте з різними рівнями інтеграції та повагою до суверенітету країн-членів.

Французькі ЗМІ критикують Вок’є також за політичний опортунізм, адже раніше він виступав проти дискримінації ЛГБТ, а у 2013 очолив марш противників одностатевих шлюбів. А ще – в надмірному самопіарі та заграванні з ультраправими, зазначає канал RFI.

Як інформувала “Новинарня“, “Республіканці” вважалися фаворитами президентських та парламентських виборів у Франції 2017 року, однак програли їх новій політичній силі центриста Еммануеля Макрона. Головною причиною цього ста корупційний скандал навколо кандидата “Республіканців” Франсуа Фійона.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна