Дуда і Моравецький представили новий-старий “уряд єдиної Польщі”

 

Президент Польщі Анджей Дуда призначив новий уряд країни, оголосивши номінації ввечері 11 грудня на церемонії в Президентському палаці у Варшаві.

При цьому всі міністри уряду екс-прем’єрки Беати Шидло зберегли посади в новому кабінеті Матеуша Моравецького, передає “Польське радіо”.

У своїй промові Анджей Дуда привітав Матеуша Моравецького з призначенням і підкреслив, що новий прем’єр-міністр вирішив співпрацювати з членами дотеперішнього уряду “до часу, поки не будуть введені можливі зміни”.

“Ми всі працюємо для Польщі”, – наголосив президент Дуда, нагадавши, що незабаром розпочнеться 2018 рік, у якому Польща відзначатиме сторіччя відновлення незалежності.

У новому кабміні РП прем’єр-міністр Матеуш Моравецький є водночас міністром розвитку і фінансів.

Пйотр Глінський залишився віце-прем’єром, міністром культури і національної спадщини, а Ярослав Говін – віце-прем’єр-міністром, міністром науки і вищої освіти.
Третім віце-прем’єр-міністром стала дотеперішня прем’єрка Беата Шидло, яка напередодні була зміщена з посади рішенням правлячої партії “Право і справледливість”.

Маріуш Блащак залишається міністром внутрішніх справ і адміністрації.

На посту міністра національної оборони залишився також Антоній Мацеревич.

Немає також змін на посаді керівника польської дипломатії. Міністерство закордонних справ Польщі, як і раніше, очолює Вітольд Ващиковський, хоча агенція РАР анонсувала призначення на МЗС керівника канцелярії президента Дуди Кшиштофа Щерського.

У вівторок, 12 грудня, новий прем’єр-міністр має виступити у Сеймі з програмою дій свого уряду. Голосування про вотум довіри заплановано на середу.

Матеуш Моравецький під час урочистості в Президентському палаці сказав, що основою для його уряду буде сім’я, гідна робота та житло, доступне для якомога більшої кількості людей.

Прем’єр-міністр зазначив, що ці завдання можуть бути реалізовані лише в тому випадку, якщо процвітатиме економіка.

Матеуш Моравецький наголосив, що уряд також буде дбати про збереження культурної ідентичності Польщі. Він підкреслив, що його кабінет буде намагатися, щоб уряд “Об’єднаної правиці” був урядом “єдиної Польщі”.

Моравєцький додав, що його кабінет буде “урядом оптимізму”, і підкреслив, що політики правлять від імені громадян і для них.

Читайте також:
Ротація в Польщі: новим прем’єром став Матеуш Моравецький

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна