Прокуратура проситиме для Саакашвілі домашній арешт. Він голодує в СІЗО СБУ

 

Після затримання Михеїла Саакашвілі прокурори розпочали підготовку матеріалів до суду.

Як повідомив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко, сторона обвинувачення проситиме запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із носінням електронного браслету (затриманому інкрімінують ч. 2 ст. 256 Кримінального кодексу – “сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності”).

Після підготовки усіх необхідних матеріалів прокурорами буде їх передано в суд, який визначить час і дату засідання для обрання запобіжного заходу, написав Лисенко у “Фейсбуці” вранці 9 грудня.

Саакашвілі таким чином залишатиметься в слідчому ізоляторі СБУ на Аскольдовому провулку принаймні до понеділка, 11 грудня.

Наразі лідер “Руху нових сил” оголосив про початок голодування. Про це вночі повідомив його адвокат Руслан Чернолуцький.

“Саакашвілі заявляє про початок безстрокового голодування. Також він буде протидіяти будь-яким спробам примусового харчування”, – повідомив адвокат.
Також Чернолуцький додав, що в разі прийняття судом рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту на 60 діб, Саакашвілі “ще більш жорстко буде продовжувати голодування”.

Під ізолятором та управлінням СБУ залишаються кілька сотень прихильників затриманого, які палять вогнища в бочках та слухають виступи промовців на імпровізованому мітингу.
Під час спроби протестувальників встановити намети сталася сутичка з правоохоронцями. Поліція завадила їм це зробити, мотивуючи тим, що мітингувальники таким чином порушують громадський порядок.

На сторінці Михеїла Саакашвілі у “Фейсбуці” опубліковано заяву, написану від руки, на якій він закликав українців 10 грудня взяти участь в акції “За імпічмент”.

“Шановні українці! Барижна влада мене заарештувала за брехливими звинуваченнями. Таким чином вони хочуть залякати вас. Не бійтеся нічого, сміливо виходьте на мирну недільну акцію “За імпічмент!”. Разом захистимо Україну від корупції та свавілля”, – ідеться в дописі.

Водночас прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган оприлюднила іншу заяву Саакашвілі – про відмову від державного адвоката.

Порівнюючи почерки на двох заявах, Сарган стверджує, що першу заяву – про “барижну владу” – писав не Саакашвілі.

Нагадаємо, попередній “Марш за імпічмент” під керівництвом Михеїла Саакашвілі відбувся у столиці 3 грудня.

5 грудня Генпрокуратура оголосила Саакашвілі в розшук за ч.1 ст.15, ч.2 ст.28 та ч.2 ст.256 Кримінального кодексу України. Зокрема йому інкримінують сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності. Ідеться про ймовірне фінансування протестних акцій олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Вранці 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де мешкає лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Він у цей час піднявся на дах і заявляв, що може стрибнути на знак протесту. Пізніше Саакашвілі затримали й посадили в автомобіль, проте близько тисячі прибічників політика заблокували проїзд цього авто. Між правоохоронцями та активістами виникли сутички. Через деякий час, після протистояння активісти розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі і звільнили Саакашвілі. Політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради, там відбувся мітинг. Саакашвілі оголосив, що надалі перебуватиме в наметовому таборі біля ВР.

6 грудня кілька десятків поліціянтів намагалися потрапити в табір, але атака була відбита протестувальниками.

У прокуратурі повідомили, що “бойовики” Саакашвілі захопили приміщення в готелі “Київ”, щоб Саакашвілі міг там відпочити.

Увечері 8 грудня Михеїла Саакашвілі затримали на квартирі його сподвижника Юрія Покиньбороди, колишнього начальника ГУ МВС України в Луганській області, учасника АТО (був командиром батальйону МВС “Київщина”).

Читайте також:
Суд у Києві арештував соратника Саакашвілі Дангадзе без альтернативи

Російські пранкери ще раз розіграли Порошенка, тепер щодо Саакашвілі. АУДІО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна