Курченко з ФСБ переміг Плотницького з ГРУ в боротьбі за окуповану Луганщину, – ІС

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо бізнес-інтересів Сергія Курченка в «ДНР/ЛНР» (FB)

За даними групи «Інформаційний спротив», Курченко Сергій Віталійович (21.09.1985 р.н., нині проживає на території РФ) і підконтрольні йому структури виконують роль ключового посередника між владою Росії й більшістю суб’єктів економічної діяльності на території ОРДЛО.

У власності Курченка перебуває ТОВ «Компанія «Газ Альянс» (м. Нижній Новгород, РФ), що є єдиним суб’єктом, на який урядом РФ покладено завдання поставки сировини, матеріалів і обладнання філіям ЗАТ «Внєшторгсервіс» (м. Цхінвалі, т. зв. «республіка Південна Осетія»).
З 01.03.2017 року зазначена компанія здійснює «зовнішнє управління» захопленими українськими підприємствами і реалізує їх продукцію за межами ОРДЛО.

Довідка.
Під управлінням ЗАТ «Внєшторгсервіс» на даний момент в ОРДЛО перебувают:
ЗАТ «Донецьксталь – металургійний завод»;
ЗАТ «Єнакіївський металургійний завод»;
Макіївська філія ЗАТ «Єнакіївський металургійний завод»;
ЗАТ «Єнакіївський коксохімпром»;
ЗАТ «Харцизький трубний завод»;
ВАТ «Ясинівський коксохімічний завод»;
ПрАТ «Макіївкокс»;
ПрАТ «Комсомольське рудоуправління»;
ЗАТ «Краснодонвугілля» ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит»;
ТОВ «ДТЕК Свердловськантрацит»;
ЗАТ «Алчевський металургійний комбінат».

Для ефективного здійснення своєї бізнес-діяльності на території ОРДЛО Курченко активно підтримує контакти з представниками керівної ланки уряду РФ (Д. Козак) і членами міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України (С. Назаров, заступник міністра регіонального розвитку РФ).

Через них визначаються обсяги фінансових потреб суб’єктів економічної діяльності на окупованій РФ території Донбасу, порядок їх взаємодії, організація поставок і логістики, утворення цінових показників на сировину і готову продукцію підприємств і т.п.

За «схемою» С. Курченка, ТОВ «Компанія «Газ Альянс» «перетворює» українське вугілля в російське і доставляє його російським і закордонним споживачам. Наприклад, тільки по одному такому контракту з польською компанією Dolomit-oil Sp.z o.o. з вересня до кінця цього року буде поставлено 10 тисяч тонн українського антрациту марки АКО.

За іншими контрактами налагоджені поставки українського антрациту марки АМ морським шляхом (через порти Азовського моря) в Румунію, через логістику портів Азовського моря – поставка антрациту марок АС і АКО в Туреччину (логістичні послуги на території РФ надає акціонерне товариство «РЖД Логістика»).

Свою активну бізнес-діяльність на тимчасово окупованих територіях України С. Курченко не міг би здійснювати без впливових покровителів у Москві. За даними групи ІС, його кураторами є представники керівного складу ФСБ РФ. Саме до них він звертався, коли дізнався, що колишній «глава ЛНР» Ігор Плотницький «обклав даниною» товари, вироблені підприємствами ЗАТ «Внєшторгсервіс», які без митного оформлення вивозилися з території «ЛНР».

Частка прибутку Плотницького від реалізації товарів Курченка становила до 50% вартості. Складність ситуації полягала в тому, що сам Плотницький мав «дах» – ГРУ ГШ ЗС РФ, який дозволяв йому успішно керувати місцевим бізнесом.

Зіткнення інтересів Курченка і Плотницького (а фактично ФСБ і ГРУ ГШ ЗС РФ) привело до відомого конфлікту між «главою ЛНР» Плотницьким і главою «МВС ЛНР» Ігорем Корнетом. З метою зміни ситуації і обмеження фінансових амбіцій Плотницького, Курченко звернувся до своїх кураторів з ФСБ РФ, якими було дано вказівку підконтрольному керівнику «МВС ЛНР» Корнету з’ясувати реальну ситуацію і роль Плотницького в контрабандному потоці товарів з території ОРЛО.

Командою Корнета було розпочато збір даних, в т.ч. з використанням наявних контактів у «прокуратурі ЛНР», за допомогою якої Плотницький тиснув на підприємців.

Такі дії не залишилися непоміченими Плотницьким і спонукали його вжити заходів з дискредитації і звільнення Корнета із займаної посади. Дане питання було погоджено з Москвою, зокрема з ГРУ ГШ, і ніякої несподіванки в цьому не було.

У протистоянні двох силових структур, ситуативну перемогу здобуло ФСБ РФ разом з Курченком, і в даний момент він успішно продовжує свій бізнес на окупованому Донбасі.

Група “Інформаційний спротив”

Читайте також:
Корнет оголосив про фініш “контрдиверсійної операції в “ЛНР”. Донецьких друзів запрошуватимуть ще

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна